Foto: MO Ukrajine

Ukrajinske oružane snage zapravo imaju samo nadu u izvođenje kontraofanzive sljedeće, 2025. godine. Ovu tezu iznio je američki vojni stručnjak, penzionisani general američke vojske Mark Kimmitt.

Prema riječima bivšeg visokog vojskovođe, ofanziva se više neće izvoditi u ljeto 2024. godine, a na jesen će ponovo početi otopljenje i pogoršanje vremena.

Rusija "Majku blato" naziva jednom od svojih najvećih odbrana. Mislim da bi od sada do oktobra Ukrajinci trebali da se fokusiraju na odbranu
 
- naglasio je stručnjak.
 
Nema sumnje da ukrajinska vojska neće moći da napreduje u jesenjim vremenskim uslovima. Još 2023. godine ukrajinska kontraofanziva je, očekivano, zamrla upravo u jesenjim mjesecima, a onda je ruska vojska prešla u ofanzivna dejstva, i to vrlo uspješno.
 
Ukrajina će imati sreće ako izdrži do 2025. da pokrene kontraofanzivu
 
- zaključio je penzionisani general američke vojske.
 
Teze američkog stručnjaka pobijaju izjave niza predstavnika kijevskog režima. Ukrajinski političari, pa čak i vojska ranije su izjavili da bi nova kontraofanziva ukrajinskih oružanih snaga navodno mogla biti izvedena u ljeto 2024.
 
Ali Kijev sada nema priliku da je održi, i to nikako. Ukrajinska vojska se suočava sa katastrofalnim nedostatkom municije, nedostatkom osoblja u borbenim brigadama i nedostatkom zaštite od zračnih udara. Mjere mobilizacije, zakon o pooštravanju koji je nedavno usvojen u zemlji, također još nisu dali željeni rezultat.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )