Foto: telegram

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 120. dan.

16:00

Wagnerovci "go-pro"



15:55

Elitni francuski oficiri San Sira u Ukrajini kao instruktori?
 
Neidentifikovani francuski državljanin je ove nedjelje objavio fotografiju u privatnom ćaskanju kako bi rekao svojim drugovima da je stigao u Ukrajinu.

15:50

Lisinčansk u okruženju! Rusi ušli u Rai-Aleksandrovka, Loskutovka and Volcheyarovka.



15:41

Ukrajinci priznali: Rusi zauzeli više od polovine gradova u Donjecku

Samo 45 odsto regiona Donjecka je pod kontrolom ukrajinskih snaga, dok je ostalih 55 odsto pod kontrolom Rusije, izjavio je danas guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko.
 
"Veoma je teško reći da ostatak gradova/teritorija u Donjecku kontroliše neprijatelj, jer te gradove uništava neprijatelj. Radi se samo o teritorijama", poručio je Kirilenko, prenosi Si-En-En.
 
Guverner Donjecke oblasti je govorio i o koncentraciji ruskih bataljona u gradovima Slavjansk i Liman.
 
"Ukrajinske snage se suočavaju sa teškim borbama", ukazao je Kirilenko i dodao da Rusi nastavljaju da granatiraju autoput Bakmut-Lisičansk, kako bi presjekli Severodonjeck i Lisičansk i spriječili snabdijevanje ukrajinskih snaga.

15:30

Fragment borbi iz industrijske zone Sjeverodonjecka! Snimak ukrajinskih vojnika




15:25

Stigao HIMARS

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznjikov saopštio je danas da su u tu zemlju stilgli američki artiljerijski raketni sistemi visoke pokretljivosti (HIMARS).
 
"Hvala mom američkom kolegi i prijatelju ministru odbrane Lojdu Ostinu na ovim moćnim sistemima! Ljeto će biti vruće za ruske okupatore. I posljednje za neke od njih", objavio je na Tviteru Reznjikov, prenosi agencija Rojters.
 
Kako navodi britanska agencija, ukrajinski ministar odbrane nije naveo kako su artiljerijski raketni sistemi stigli u tu zemlju.


14:59

Ukrajina: Snage u Sjeverodonjecku i dalje mogu da primaju oružje

Ukrajinske snage u istočnom gradu Sjeverodonjecku na liniji fronta i dalje mogu da primaju oružje i evakuišu svoje ranjene, uprkos oštećenjima na putevima snabdijevanja, izjavio je danas predstavnik Generalštaba ukrajinske vojske Aleksij Gromov.
 
Gromov je na onlajn brifingu rekao da je situacija u gradu teška, ali stabilna, prenosi agencija Rojters.
 
Prethodno je izjavio da ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe koje brane istočni grad Lisičansk na liniji fronta.
 
"Neprijatelj nije prestao da pokušava da stvori uslove za opkoljavanje jedinica naših snaga u oblasti Lisičanska", poručio je na onlajn brifingu Gromov.

14:17

Gardijan:Tri krstareće rakete pogodile Nikolajev

Tri krstareće rakete pogodile su lučki grad Nikolajev na jugu Ukrajine, navodi se u saopštenju ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Gardijan.
 
„Tri krstareće rakete pogodile su danas ukrajinski lučki grad Nikolajev, dok je protivvazdušna odbrana oborila dvije rakete u blizini grada Odese na jugu Ukrajine“, navodi se u saopštenju, prenosi britanski list.
 
Rojters prenosi da je vojska saopštila da je jedan civil ranjen u napadima na Nikolajev, ali napominje da ta tvrdnja nije provjerena.
 
U gradu Nikolajevu na jugu Ukrajine danas su se čule eksplozije, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič, prenio je Rojters.

12:30

Eksplozija


12:42

Tras: Kriza oko žita mora biti rešena u narednih mesec dana

Kriza oko žita zarobljenog u Ukrajini mora biti rešena u narednih mesec dana, poručila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras tokom posete Ankari.
 
Tras je u razgovoru sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom ponudila britansku ekspertizu koja bi pomogla u rešavanju ove situacije, prenosi Rojters.
 
"Vrlo smo jasni da je ova kriza sa žitom urgentna, da je treba rešiti u narednih mesec dana, inače bismo mogli da imamo razorne posledice", izjavila je Tras na konferenciji za novinare zajedno sa Čavušogluom.

12:41

Britanija danas uvela nove sankcije Rusiji

Britanija je danas uvela novu tranšu trgovinskih sankcija Rusiji, navodi se u obaveštenju objavljenom na sajtu vlade, prenosi Rojters.
 
U "Obaveštenju izvoznicima" navedene su nove mere, koje uključuju zabranu izvoza u Rusiju niza dobara i tehnologije, izvoz avionskog goriva i prodaju novčanica denominovanih u funtama ili u bilo kojoj zvaničnoj valuti država članica EU.
 
Navedeno je da su na snazi i nove zabrane pružanja tehničke pomoći, finansijskih usluga, novčanih sredstava i brokerskih usluga u vezi sa uvozom gvožđa i čelika, navodi Rojters.

12:26

Lavrov: Ukrajina i Zapad da razminiraju crnomorske luke

Napori Turske i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da reše ukrajinski problem žita davno bi doneli rezultate da nije bilo destruktivne pozicije Kijeva, ocenio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa svojim iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom, prenosi TAS S.

12:08

Kalas: Zapad ne bi trebalo da potcenjuje rusku vojsku

Estonska premijerka Kaja Kalas poručila je da Zapad ne bi trebalo da potcenjuje ruske vojne mogućnosti u Ukrajini i da je Moskva u tome na duge staze, pošto rat ulazi u peti mesec.

11:34

Počinje prvo suđenje ruskom vojniku za silovanje u Ukrajini

U Ukrajini će se danas održati pripremno ročište na prvom suđenju ruskom vojniku optuženom za silovanje Ukrajinke tokom rata.

To je prvi od desetak takvih slučajeva, prenosi Reuters.

Optuženi 32-godišnji Mihail Romanov ne nalazi se u pritvoru u Ukrajini te će mu se suditi u odsustvu.

11:06

Gradonačelnik Nikolajeva: U gradu su se čule eksplozije

U gradu Nikolajevu na jugu Ukrajine danas su se čule eksplozije, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič.
 
Senkevič je preko aplikacije Telegram pozvao stanovnike Nikolajeva da odu u skloništa, prenosi Rojters.
 
U jučerašnjem ruskom raketnom udaru na Nikolajev poginula je najmanje jedna osoba i oštećene su zgrade, uključujući školu, saopštile su lokalne vlasti, navodi britanska agencija.

10:32

"Lideri da ohlade glave"

Lideri Evropske unije bi trebalo da "ohlade glave", jer zbog njihovih odluka stradaju gradjani, izjavio je danas predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.
 
Volodin je ovaj komentar dao osvrćući se na izjavu predsednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je utorak ocenila da bi stanovnici Evrope jednostavnim spuštanjem temperature u svojim domovima za dva stepena mogli da nadomeste sve isporuke gasa preko gasovoda "Severni tok", navodi Sputnjik.
 
"Postoji temperatura po Celzijusu, po Kelvinu i po Farenhajtu. Medjutim, u Evropi će se, u čast predsednice Evropske komisije, pojaviti nova skala - po Ursuli", napisao je Volodin na Telegramu, prenosi Sputnjik.
 
On je dodao da bi, "po Ursuli", stanovnici Evrope spuštanjem temperature za desetak stepeni mogli da se odreknu i gasa koji se isporuičuje preko "Turskog toka", ukrajinskog koridora, naftovoda "Družba", a da bi smanjenjem temperature za samo još jedan stepen mogli da se odreknu i uglja iz Rusije, navodi Sputnjik.

10:29

Sprema se tužba

Dva Britanca i jedan Marokanac, koji su zarobljeni dok su se borili na strani Ukrajine i osudjeni na smrt pred sudom samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), pripremaju se da podnesu žalbu, naveo je danas jedan od njihovih advokata, prenosi Rojters, pozivajući se na TAS S.
 
Sud DNR proglasio je Britance Ejdena Aslina i Šona Pinera i Marokanca Brahima Saduna krivima za "najamničku aktivnost i činjenje radnji u cilju preuzimanja vlasti i rušenja ustavnog poretka DNR", navodi Rojters.
 
Vlasti Velike Britanije ranije su saopštile da su njeni gradjani bili redovni vojnici i da bi prema Ženevskim konvencijama trebalo da budu izuzeti od krivičnog gonjenja za učešće u neprijateljstvima, navodi Rojters.

10:06

Veliki požar izbio je na teritoriji industrijske zgrade u Elektrogleju kod Moskve

10:32

"Lideri da ohlade glave"


Lideri Evropske unije bi trebalo da "ohlade glave", jer zbog njihovih odluka stradaju gradjani, izjavio je danas predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin. Volodin je ovaj komentar dao osvrćući se na izjavu predsednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je utorak ocenila da bi stanovnici Evrope jednostavnim spuštanjem temperature u svojim domovima za dva stepena mogli da nadomeste sve isporuke gasa preko gasovoda "Severni tok", navodi Sputnjik.

"Postoji temperatura po Celzijusu, po Kelvinu i po Farenhajtu. Medjutim, u Evropi će se, u čast predsednice Evropske komisije, pojaviti nova skala - po Ursuli", napisao je Volodin na Telegramu, prenosi Sputnjik. On je dodao da bi, "po Ursuli", stanovnici Evrope spuštanjem temperature za desetak stepeni mogli da se odreknu i gasa koji se isporuičuje preko "Turskog toka", ukrajinskog koridora, naftovoda "Družba", a da bi smanjenjem temperature za samo još jedan stepen mogli da se odreknu i uglja iz Rusije, navodi Sputnjik.

10:29

Sprema se tužba

Dva Britanca i jedan Marokanac, koji su zarobljeni dok su se borili na strani Ukrajine i osudjeni na smrt pred sudom samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), pripremaju se da podnesu žalbu, naveo je danas jedan od njihovih advokata, prenosi Rojters, pozivajući se na TAS S. Sud DNR proglasio je Britance Ejdena Aslina i Šona Pinera i Marokanca Brahima Saduna krivima za "najamničku aktivnost i činjenje radnji u cilju preuzimanja vlasti i rušenja ustavnog poretka DNR", navodi Rojters. Vlasti Velike Britanije ranije su saopštile da su njeni gradjani bili redovni vojnici i da bi prema Ženevskim konvencijama trebalo da budu izuzeti od krivičnog gonjenja za učešće u neprijateljstvima, navodi Rojters.

10:06

Veliki požar izbio je na teritoriji industrijske zgrade u Elektrogleju kod Moskve
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )