Foto: twitter

Šesti dan sukoba u Ukrajini. Borbe ne prestaju, stradalih je sve više. Građani napuštaju zemlju, zvaničnici pregovoraju, narod gine. Pratite cafe.ba.

Šesti je dan vojne operacije koju Rusija sprovodi u Ukrajini. Ambasador Ukrajine u Kraljevini Holandiji Vsevolod Čencov saopštio je da je predao zahtjev Ukrajine za prijem u EU Filipu Leglizu Kosti, stalnom predstavniku Francuske u EU, koja predsjedava Savjetom EU. "Prijava je registrovana. Proces je počeo", napisao je Čencov na Twitteru. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je juče zahtjev za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji, izjavio je zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Andrij Sibiga.



17.36 - EP usvojio Rezoluciju o agresiji Rusije na Ukrajinu

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Poslanici jednoglasno pozivaju na sankcije.

 
17.24 - Šolc očekuje dalje sankcije protiv Rusije: "Krvoproliće mora biti okončano"

Njemački kancelar Olaf Šolc izrazio je danas uvjerenje da će EU uvesti još sankcija protiv Rusije, jer, kako kaze, doći će do dalje eskalacije situacije u Ukrajini, te jenaglasio da su sankcije protiv Rusije delotvorne i da će sigurno negativno uticati na ekonomski razvoj te zemlje.
 
"Ukrajina se bori za preživljavanje. Ovo što imamo je dramatično vrijeme", rekao je Šolc.
 
On je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da odmah prekine ratna dejstva, povuče ruske trupe i vrati se dijalogu.
 
"Krvoproliće mora biti končano", poručio je i premijer Luksemburga Gzavije Betel na zajedničko konferenciji za štampu.
 
Prema njegovim riječima "Putinov rat protiv Ukrajine je rat protiv slobode i vrijednosti koje zastupa Evropa".

 
17.05 - Pogledajte kako je ispraćen govor Zelenskog u Evropskom parlamentu

 
Evroparlamentarci, od kojih su mnogi nosili majice s ukrajinskom zastavom i natpisom #standwithUkraine, plavo-žute šalove ili marame, obraćanje Zelenskog dočekali su dugim pljeskom.

 
16.54 - Objavljena mapa borbi Rusije i Ukrajine

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je danas mapu na kojoj je prikazano gdje se odvijaju borbe između Ukrajine i Rusije u okviru vojne operacije.



16.49 - Ukrajina potvrdila: Možemo da napadnemo Bjelorusiju

Ukrajina može da izvede preventivni raketni udar na Bjelorusiju ako glavnokomandujući donese odluku, izjavio je sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Aleksej Danilov.
 
"Naše trupe trenutno uništavaju rusku vojnu opremu i resurse koji su danas dostupni u našoj zemlji. Ako bude potrebno, ako bude donijeta odluka vrhovnog komandanta, ona će biti prihvaćena", rekao je on na TV kanalu Ukrajina 24.
 
Upitan da li bi Ukrajina nanijela preventivni udar na Bjelorusiju ako predsjednik Ukrajine, vrhovni komandant Volodimir Zelenski, donese odluku, Danilov je rekao: "Naravno".

 
16.45 - DNR: Ukrajina granatirala rudnik, 33 rudara zarobljena u oknu

Granatiranje ukrajinske vojske ostavilo je bez struje rudnik uglja u Donjecku i 33 rudara zarobljena pod zemljom, saopšteno je danas iz ministarstva industrije, rudarstva i energetike Donjecke Narodne Republike (DNR).
 
"Rudnik Zasjadko ostao je bez struje u 15.35 poslije ukrajinskog granatiranja, a čak 33 rudara su ostala zarobljena pod zemljom", navodi se u zvaničnom saopštenju ministarstva, prenosi TAS S.
 
Misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prpekida vatre saopštila je ranije danas da je ukrajinska vojska u 14.10 ispalila deset mina na Donjeck i osam granata kalibra 120 mm u 15.10.

 
16.34 - Gađan TV toranj u Kijevu

Kijevski TV toranj visok 385 metara je, prema navodima više izvora, gađan ruskim raketama.
 
Slike na društvenim mrežama, čija autentičnost nije utvrđena, prikazuju dim koji se diže oko antene za emitovanje i kaže da su ukrajinski TV kanali prestali da emituju.
 
Na snimku koji se dijeli društvenim mrežama tvrdi se da su u prijestonici odjeknule najmanje dvije jake eksplozije.
 
Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je danas upozorenje da će preciznim oružjem zadati udare na objekte koje Ukrajina koristi za informacione napade na Rusiju.
 
"Pozivamo građane Ukrajine koji žive u blizini relejnih čvorova, da napuste svoje domove", saopštilo je ranije rusko Ministarstvo odbrane.
 
Prema ruskom Ministarstvu odbrane, informacione napade na Rusiju "sprovode Centar za informaciono-psihološke operacije (IPSO) Oružanih snaga Ukrajine zajedno sa jedinicama za sajber operacije SBU". Za ovo se koriste hardverski i softverski sistemi i komunikacioni objekti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )