Foto: Arhiva

Dok ukrajinska vojna moć sve više slabi, Rusi su sve sposobniji za borbu, tvrdi američki list

Rusija je pojačala vojnu proizvodnju popunjavanjem zaliha standardnog naoružanja i municije, i sukob sa Ukrajinom može da izdrži najmanje naredne dvije godine – otrežnjujuća je vijest za Kijev, koji nema dovoljno oružja i vojnika i, prema ocjeni "Vašington posta", gubi tlo pod nogama na bojnom polju.
 
Kolike su dvije godine kada je u pitanju bojno polje, možda najbolje svjedoče primjeri evropskih armija – belgijske na primjer, koja bi, da ovih dana izbije rat, posle samo nekoliko sati "morala da baca kamenice". Njemački otpor neprijatelju jedva bi potrajao dva dana, italijanski isto toliko, dok bi francuska borba potrajala "čak" nekoliko nedjelja, a Britanci bi kapitulirali i za manje od dana, tvrdili su minulih mjeseci pojedini vojni zvaničnici ovih država.

Dok Kremlj pokušava da proširi kapacitete i razvije moderno oružje koje bi moglo poboljšati performanse vojske na bojnom polju, istovremeno koristi i svoju ogromnu prednost u broju vojnika, ali i sposobnost da ih naoruža starim ali pouzdanim oružjem.

"Ponovo kalibrirajući svoju ekonomiju na ratnu osnovu, prisiljavajući postojeće pogone da rade ubrzano za proizvodnju ili renoviranje starije opreme i kupujući dijelove od Irana, Kine i Sjeverne Koreje, Rusija je iznenađujuće oporavila od ranih gubitaka u Ukrajini", navodi američki medij.
 
Kako je zapadna vojna pomoć Kijevu usporila posljednjih mjeseci, ruske snage su preuzele inicijativu u Ukrajini, gdje sada mogu da ispaljuju artiljeriju i razmještaju bespilotne letjelice daleko većom brzinom nego Ukrajinci.
 
Rusija je ponovo naoružala svoje snage renoviranjem postojeće opreme koja većinom datira iz sovjetske ere.

Američki zvaničnici su u početku vjerovali da je konflikt u Ukrajini ozbiljno degradirao rusku vojsku, ali je to demantovao general Kristofer G. Kavoli, najviši američki komandant u Evropi, koji je ovog mjeseca pred Kongresom posvjedočio da Moskva sada ima više vojnika nego na početku  operacije da su njene oružane snage "pokazale sve veću sposobnost da uče i prilagode se izazovima na bojnom polju, kako taktički, tako i tehnološki".
 
Posljednjih mjeseci, najviši ruski zvaničnici, uključujući ministra odbrane Sergeja Šojgua izvještavali su Putina da je vojno-industrijski kompleks učetvorostručio proizvodnju oklopnih vozila, petostruko povećao snabdijevanje tenkova i povećao proizvodnju dronova i artiljerijskih granata za gotovo 17 puta.
 
Da bi zaobišla sankcije, Rusija je kreirala i nove lance snabdijevanja kako bi nabavila zapadne komponente za visokotehnološku vojnu opremu, dok se dijelovi usmjeravaju kroz Tursku, Kinu i Kazahstan, kažu stručnjaci, navodi "Vašington post".
 
"Rusija je i dalje u stanju da nabavlja velike količine inputa koji su joj potrebni za vojnu proizvodnju. Uvoz prioritetne robe pao je za samo 10 odsto od uvođenja sankcija". navodi se u izveštaju Kijevske škole ekonomije, na koji se poziva ovaj list.
 
Izvještaj ukrajinskog Centra za odbrambene strategije navodi da je Rusija takođe uspjela da nabavi zalihe nitroceluloze, jedinjenja potrebnog za proizvodnju eksploziva kao što su artiljerijske granate.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )