Foto: Twitter

Rusija je rasporedila obučene delfine na ulazu u ključnu luku u Crnom moru kako bi zaštitila Sevastopolj, piše „Vašington post“, pozivajući se na satelitske snimke koje je ustupila kompanija „Maxar Technologies“.

Kako list tvrdi, na snimcima se vide dva kaveza za delfine na ulazu u luku u Sevastopolju. Prema riječima analitičara Američkog mornaričkog instituta, kavezi za delfine su prebačeni u bazu u februaru, tokom početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. On navodi da bi „delfini mogli da se iskoriste da pruže otpor ukrajinskim roniocima koji bi pokušali da uđu u luku da sabotiraju ruske ratne brodove“.

Eksperti ističu da su delfini sposobni da lako otkrivaju opasne objekte na dnu okeana, uključujući mine, pomoću prirodnog „sonara“.
List piše da su u sovjetskom periodu na Krimu obučavani delfini u vojne svrhe. Oni su trenirani za neutralizaciju podvodnih diverzanata, kao i za traženje mina. Nakon raspada SSSR-a Ukrajina je nastavila da koristi sevastopoljski centar za obuku delfina, ali za delfino-terapiju.
Nakon ujedinjenja Krima i Rusije, delfini su ponovo počeli da se obučavaju u vojne svrhe, tvrdi list.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )