Foto: Screenshot

Pojedini portali, među kojima i naš, slijedeći tvrdnje ruskog režima, objavili su članke u kojima se tvrdi da su videozapisi na kojima se vide žrtve ruske okupacije, nastali nakon ulaska ukrajinske vojske u grad Bucha, montirani. Kako tvrde, na njima se navodno vidi kako „oživljavaju mrtvaci“. Ništa od toga nije tačno.

Nezavisnom provjerom činjenica portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da je ovo prenošenje lažnih vijesti, te ovom tekstu dodajemo ispravku. 

Šta su činjenice?

Rusija je 24.2.2022. počela invaziju na Ukrajinu napadom na nekoliko gradova. Grad Bucha koji se nalazi u predgrađu Kijeva postao je centralna tema u svjetskim medijima kada je ukrajinska vojska ušla na njegovo područje, nakon povlačenja ruskih trupa, u prvim danima aprila 2022. godine. Područje dijela glavnog grada, uključujući Buchu, bilo je pod ruskom okupacijom gotovo od početka ratnih dejstava 24. februara 2022. Nakon što je ukrajinska vojska ušla u grad, 3. aprila objavljeni su snimci i fotografije koje prikazuju štetu koju je ruska vojska napravila za vrijeme više od mjesec dana okupacije, kao i tijela civilnih žrtava. 
 
Rusija je negirala da je počinila ubistva civilnog stanovništva u Buchi. Na Telegram kanalu Ministarstva spoljnih poslova Rusije objavljen je 3.4.2022. demant ovih navoda u kom se objavljeni snimci i slike iz Buche nazivaju “provokacijom” te se tvrdi da “dok je grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga, nijedan/na lokalni/a stanovnik/ca nije stradao/la od bilo kakvog nasilnog dejstva.”
 
Navodni dio snimka sa Telegram kanala Raedovka na kom se vidi kako “"leš" sa desne strane pomera ruku” odnosi se na početak dvadesetsekundnog snimka objavljenog u sklopu članka portala Sputnik.

Ipak, kako BBC navodi, pažljiviji pregled snimka boljeg kvaliteta jasno ukazuje na to da ono za šta se tvrdi da je pomjeranje ruke na lešu, zapravo predstavlja trag u donjem desnom uglu vjetrobranskog stakla vozila iz kog je snimak napravljen.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 3 )