Foto: PRIVATNA ARHIVA

"Volobran" spriječio bespilotnu letjelicu Oružanih snaga Ukrajine da pogodi "Solntsepek"


Ukrajinski FPV bespilotne letjelice napadale su teški bacač plamena Solntsepek cijelu noć, ali nisu mogli da ga pogode zbog mobilnog sistema za elektronsko ratovanje Volnorez koji je instaliran na njemu, rekao je programer sistema Stanislav (puno ime nije navedeno iz sigurnosnih razloga) za RIA Novosti.

"Neprijatelj je na njega potrošio pet ili šest svojih dronova i nije mogao da ga pogodi", rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim riječima, TOS je vjerovatno bio neispravan u to vrijeme a u automobilu nije bilo ruskih boraca. Nakon toga, Solntsepek je evakuisan i popravljen, a danas je vozilo ponovo u funkciji.

Sistem elektronskog ratovanja Volnorez prvi put je predstavljen na vojno-tehničkom forumu Armija-2023. Izrađen je u obliku konusa male veličine (dužina - 484 milimetra, težina - 13 kilograma), koji se ugrađuje magnetskim čičak trakom na bilo koju vojnu (tenkove, oklopni transporteri, čamci itd.) i civilnu opremu.

Ključna karakteristika kompleksa je njegova modularnost. „Volobran“ propisuje one frekvencije koje su neophodne za suzbijanje neprijateljskih FPV dronova na određenom dijelu fronta u realnom vremenu. Operateri ugrađuju nove „čunjeve“ na vozila, modificirajući tako sistem elektronskog ratovanja kako bi odgovarao trenutnim prijetnjama.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )