Foto: undefined

Budimpešta finansira pokušaj da se razori Bosna i Hercegovina, a Brisel za to vrijeme probleme na Balkanu isključivo zasipa novcem i ne pruža nikakav otpor nacionalistima, piše njemački Velt. Pod naslovom "Orbanova opasna igra na Zapadnom Balkanu", list ocjenjuje da Mađarska, kao članica EU i NATO podržava težnju za otcepljenjem bosanskih Srba, a da joj pomoć u tome stiže upravo iz Brisela.

List podsjeća na posjetu mađarskog premijera Viktora Orbana Banjaluci prošlog novembra i izjavu koja se tada čula u Republici Srpskoj po kojoj oni „uživaju punu podršku premijera Orbana i države Mađarske – dakle i kada je riječ o otcjepljenju od Bosne i Hercegovine“, prenosi Dojče vele (Deutsche Welle – DW).
 
Uprkos „krizi koja tako ugrožava i NATO i EU“, u tekstu se procjenjuje da „te brige izgleda u Budimpešti ne igraju nikakvu ulogu“. Orban će blokirati svaki pokušaj Evropske unije da uvede sankcije (Miloradu) Dodiku. I više od toga – Mađarska je stavila na raspolaganje Republici Srpskoj 100 miliona evra pomoći, dodaje se.
 
U članku njemačkog lista citira se i izjava analitičara iz BiH Jasmina Mujanovića koji tvrdi da "Budimpešta finansira pokušaj da se razori Bosna i Hercegovina" i navodi njegov zaključak da Orban na taj način "slijedi sopstvenu ideju 'hrišćanske Evrope', pri čemu je Dodik još jedna karika u lancu neliberalnih režima koje Orban želi da primi u Evropsku uniju kao saveznika u sopstvenoj neliberalnoj koaliciji – a tu je onda na prvom mjestu država kao što je Srbija".
 
List Velt dovodi u pitanje i ulogu evropskog komesara za proširenje Olivera Varhejija kao "rođenog Mađara i lojalnog sljedbenika Orbana".

"Njegova uloga ga zapravo obavezuje da zastupa zajedničke interese Unije, a ne zemlju svog porijekla. Ali u to postoje sumnje", ocjenjuje nemački list.
 
Podsjeća se i na dokument EU koji "pokazuje 'vanredni nivo' koordinacije između Varhejija i secesionista u Republici Srpskoj i koji je napisan prije spornog glasanja u parlamentu RS. Ne samo da je Varheji dogovorio termin sjednice parlamenta, već je 'dogovoren i moratorijum na donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija u periodu od šest mjeseci'", stoji u dokumentu za koji Velt navodi da ga ima u svom posjedu.
 
List citira i pismo grupe poslanika u Evropskom parlamentu koji traže istragu o ulozi Varhejija u kome se, pored drugog, navodi da "ako postoji sumnja u nestranačnost i neutralnost Evropske komisije onda je ugrožena osjetljiva geopolitička ravnoteža".

Velt optužuje i Brisel da "probleme na Balkanu isključivo zasipa novcem i ne pruža nikakav otpor nacionalistima" dodajući da su zemlje tog regiona ; samo od 2014. do 2020. dobile oko 700 miliona evra za reforme – "bez da je postignut konkretan napredak, što pokazuje i najnoviji izveštaj službe za reviziju Evropske unije".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )