Foto: Glas Srpske

Šta smijemo da jedemo, a gdje ne smijemo nikako da sjednemo - deset stvari u koje se vjeruju, a koje i nemaju nekog smisla!

Glavni krivac za sva naša sujeverja je upravo područje na kom živimo. Balkan je kroz istoriju bio pod raznim carstvima, kraljevstvima i državama. Od svakog smo pokupili po nešto i to je stvorilo srpski folklor prepun najraznovrsnijih tradicija, običaja pa i sujeverja.
 
Prikupili smo nekolicinu sujeverja koja u svojoj smislenosti dosta variraju.
 
Ne prolazi ispod bilborda jer će ti se događati loše stvari
 
Jedno od najrasprostranjenijih sujevjerja je upravo to da prolazak ispod merdevina donosi niz nesrećnih situacija u našem životu. Vjerovanje za merdevine nije srpsko i zastupljeno je po cijelom svetu, ali da li ste negdje još čuli da je prolazak ispod bilborda loša sreća. Mi nikada, stoga je uvrstavamo u bizarne.
 
Ne stavljaj torbu na pod jer nećeš imati novca/imaćeš loše ocjene
 
Ovo ste makar jednom sigurno čuli od mame ili bake. Dolazite umorni sa sedmog časa i konačno bacate torbu sa leđa spremni da je ostavite na podu do jutra. Međutim, kako bi ona dotakla tlo, majka ili baka bi Vas upozorile da je istog trenutka podignete jer ćete u suprotnom imati loše ocjene. Ovo sujevjerje važi i za obične torbe, jer ako ih ne podignete, nećete imati novca.
 
Ne sjedi na ćošku stola jer se nećeš udati/oženiti
 
Rijetko zbog čega smo spremni da ustajemo od slavskog stola ili da se u kafiću svi stisnemo. Međutim ako nekome zapadne mjesto na ćošku stola, kao omađijani, svi se reorganizujemo kako bi napravili mjesta za još jednog. Razlog je, možda i najpoznatije, srpsko sujevjerje rasprostranjeno po svim krajevima naše zemlje.
 
Kada ne popiješ sok ili vodu koji su ti posluženi u gostima, ostavljaš domaćinu svađu u kući
 
Jedno od nasumičnijih vjerovanja sa ove liste je upravo ovo. Ne znamo zašto ali, po narodnom vjerovanju, ukoliko ne popijete do kraja piće koje vam je domaćin sipao ostavićete mu svađu u kući. U nekim krajevima je vjerovanje isto ali umjesto svađe ostavljate takozvane zlotvore, koji vjerovatno čine zlo u kući.
 
Nepojedena hrana u tanjiru sluti na rat i gladovanje
 
Ukoliko ste u gostima i toliko ste siti da jednostavno ne možete više da uzmete ni jedan jedini zalogaj, čestitamo, upravo ste izazvali ratne sukobe. Šalu na stranu ali ovo sujevjerje potiče iz turbulentne istorije ovog prostora, koji je kroz vijekove bio u konstantnim sukobima. Glad je bila dosta česta pojava u Srba te je svaki zalogaj bio vrijedan.
 
Nikako nemojte da spremate piletinu za prazničnu večeru
 
Još jedno u nizu bizarnih vjerovanja je i ovo, ukoliko za prazničnu večeru spremate meso, ono ne smije da bude ptičije. Po ovom običaju ukoliko se ipak odlučite za pernatu životinju vaša sreća će odletjeti iz kuće i porodica neće ostati na okupu.
 
Ukoliku vidite popa uhvatite ga za dugme
 
Svi znamo foru za odžačara, ukoliko ga vidimo - hvatamo se za dugme. Međutim, ako vidite popa bolje ga pojurite i uhvatite za dugme, jer ukoliko to ne uradite pratiće vas nesreća.
 
Ako ogledalo u kući pukne samo od sebe, pazite se!
 
Ako vam se ikada bude desila ovakva situacija to nije zato što ogledalo ne može da podnese vašu ljepotu. Po predanju, ukoliko ono pukne samo od sebe to je zato što će neko u vašoj kući umrijeti. Ogledalo je puklo zato što je ugledalo smrt i jako se uplašilo
 
Upaljač se ne poklanja
 
Ovo je jedno srednjoškolsko vjerovanje, ali navodno upaljač ne smije niko da vam pokloni jer će u suprotnom vaše prijateljstvo sa tom osobom biti prekinuto. Kao štit od ovog sujevjerja, ako vam neko ponudi upaljač vi njemu za uzvrat dajte makar dinar kako bi oterali zlu sreću.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )