Foto: PROFIMEDIA

Njemački ministar obrane Boris Pistorius danas je na zajedničkoj press-konferenciji s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim najavio ogroman paket vojne pomoći toj zemlji koja se duže od dvije godine brani od ruske agresije.

U novom njemačkom paketu vojne pomoći bit će 100 moćnih raketa za protivvazdušnu obranu tipa Patriot i više hiljada borbenih dronova, najavio je danas Pistorius prilikom posjete Zelenskog ukrajinskim vojnicima koji u Njemačkoj prolaze obuku na PVO sistemima Patriot.

Ukrajina već dugo od zapadnih partnera traži više PVO sistema kako bi se mogla oduprijeti silovitim ruskim vazdušnim udarima, koji prijete uništenjem ukrajinske elektroenergetske mreže. "Pogodili smo ruske lansere, situacija u Harkivu je mirnija" Podsjetimo, danas je gradonačelnik drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva, Ihor Terehov, rekao da je situacija u gradu i regiji mirnija otkako su Ukrajinci zapadnim oružjem pogodili ruske lansere projektile, kojima su Rusi učestalo napadali taj milionski grad.

Sjedinjene Države i druge savezničke zemlje su u proteklim tjednima dale zeleno svjetlo Ukrajini da oružjem koje je poslano iz zapadnih zemalja gađa mete na teritoriju Rusije. Konkretno, odobrenje je dano za napade na lokacije s kojih su Rusi napadali Harkiv i pripadajuću regiju, u kojoj su u proteklim mjesecima prekograničnom ofanzivom otvorili novi front.

Terehov je danas govorio na konferenciji u Njemačkoj na kojoj je učestvovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a čiji je cilj potaknuti europske nacije da podrže i ulažu u Ukrajinu.

Rusi tvrde da su zauzeli još dva sela

 Rusi su, podsjetimo, danas objavili da su zauzeli još dva sela na sjeveru i istoku Ukrajine. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njihove snage u Timkivku u Harkivskoj oblasti i Miasožarivku u Luhanskoj oblasti. Ukrajina nije komentarisala te informacije. Zelenski je ipak juče rekao da "Ukrajina nastavlja s protiv ofanzivnim udarima" u Harkivskoj oblasti, a pritom je demantovao i tvrdnje proruskog čečenskog čelnika Ramzana Kadirova, koji je rekao da su njegove snage zauzele selo u regiji Sumi, koja graniči s Rusijom zapadno od Harkiva, rekavši da u tom području nema ruske prisutnosti.

Neupitno je da se u Harkivskoj oblasti i dalje vode žestoke borbe. Ukrajinski dužnosnici izvijestili su o pet mrtvih u ruskim bombardiranjima u posljednja 24 sata, od kojih su četiri u regiji Harkivskoj oblasti.

Terehov je danas u Njemačkoj rekao da je granatiranje Harkiva učestalo u posljednja dva dana, ali je uopšteno  bilo mirnije posljednjih nedelja.

"Došlo je do zastoja u napadima na Harkiv"

"Došlo je do zastoja u napadima na grad, što je povezano s činjenicom da je oprema kojom je Harkiv raketiran uspješno pogođena", rekao je za novinsku agenciju Reuters.

"U odnosu na maj, do nedjelje smo imali koliko-toliko miranu sedmicu... Mirnije je, ali ne mogu reći da je sasvim mirno tako", rekao je Terehov.

Putinova "crvena linija"

Podsjetimo, krajem maja, američki dužnosnici rekli su da je predsjednik Joe Biden dopustio Ukrajini da koristi američko oružje za napade na ciljeve u Rusiji, ali samo u blizini Harkivske oblasti. Milijunski Harkiv je blizu ruske granice i stoga je ranjiv na napade iz Rusije.

Prethodno su zapadne zemlje ograničavale korištenje oružja koje su slale područja Ukrajine pod ruskom kontrolom, zbog straha da bi napad na samu Rusiju mogao dovesti do eskalacije sukoba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata poručio da se napadima zapadnim oružjem na teritorij Rusije "prelazi crvena linija" te zaprijetio da će Rusija slati oružje protivnicima SAD-a i drugih zapadnim zemalja.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )