Foto: Nezavisne

Jedanaest miliona Brazilaca ili oko sedam odsto ukupne populacije te zemlje, vjeruje da je Zemlja ravna, procjenjuju agencije za ispitivanje javnog mnjenja.

Među njima su i poznate osobe, poput pisca i novinara Olava de Karvalja ili doktora geofizike Afonsa de Vaskonkelosa.


Vrazilski "ravnozemljaši" međusobno komuniciraju šifrovanim porukama na WhatsAppu, kao i u zatvorenim Facebook grupama, te putem YouTube-a.


Kako kažu, tamo mogu slobodno da iznose svoje stavove i argumente, bez straha da će ih ismijavati. Oni tvrde da su svi drugi dokazi da je Zemlja okrugla - "plod zavjere".


Brazilci koji vjeruju da je Zemlja ravna uglavnom su muškarci, često katolici ili protestanti i relativno niskog nivoa obrazovanja, prenose agencije.


Ali, oni ne misle tako. "Mi smo najpametniji. Okrugla Zemlja najveća je laž ljudskog roda i diktira je globalna elita", tvrdi za medije biznismen Anderson Neves.


Jedan od najuglednijih brazilskih "ravnozemljaša" Afonso de Vaskonkelos, geofizičar sa doktoratom univerziteta u Sao Paolu.


On vodi YouTube kanal "Prava nauka", koji prati 345.000 pretplatnika.


Prošle godine organizovana je prva konvencija brazilskih "ravnozemljaša", koja je okupila nekoliko stotina ljudi u Sao Paolu. Njihova omiljena meta je američka Nasa. Optužuju je za "lažiranje slijetanja na Mjesec".


Čovjek nikad nije kročio na Mjesec. To je napravljeno u studiju, tvrde brazilski "ravnozemljaši".


Kada su posrijedi snimci Zemlje iz svemira, koji jasno pokazuju okrugli oblik Zemlje, "ravnozemljaši" pitaju: "Gdje je ukošeni Ajfelov toranj?" 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )