Foto: pixabay

Zaljubljenost može biti nevjerojatna – no isto tako vrlo lako nas može navesti da lošu vezu promatramo kroz ružičaste naočale. U stvarnosti, procjenjivanje je li veza u kojoj se trenutno nalazite 'ona prava' koja će potrajati može biti poprilično teško.

Gary W. Lewandowski, stručnjak za ljubavne veze i profesor psihologije na sveučilištu Monmouth na vrlo zanimljiv način je doskočio ovom ‘problemu’ i svima onima koji se pitaju ‘je li on/ona pravi/prava’ ponudio zanimljivo rješenje. Osmislio je test od 15 pitanja koji otkrivaju je li vaša ljubavna veza dobra za vas.
 
Sam Lewandowski za The Independent je rekao kako je odlučio osmisliti ovaj popis jer najčešće pitanje koje mu postavljaju glasi: ‘Kako mogu znati jesam li u pravoj vezi?’
 
‘To si pitanje vjerojatno postavlja najveći broj ljudi, ali najveći broj ujedno nije u mogućnosti odgovoriti na njega. U potrazi za odgovorom najčešće si ne znaju postaviti prava pitanja i usredotočuju se na krive stvari.
 
Crpeći inspiraciju iz Keltnerove liste, popisa koji služi za razmatranje zaslužuje li određeni igrač bejzbola ući u Nacionalnu bejzbolsku kuću slavnih, Lewandowski je kreirao popis koji u obzir uzima različite elemente, i predosjećaj i znanost- jer su oboje neophodni prilikom donošenja velikih odluka ili u situacijama kada želimo odabrati ‘najbolje od ponuđenog’.
 
Prema Lewandowskom, iskreno odgovaranje s ‘da’ na ova pitanja, koja se temelje kako na znanstveno potkrijepljenim podacima tako i na intuiciju, znači da u vašoj vezi vrijedi ostati. A ovo su pitanja:
 
1. Čini li vas partner boljom osobom i činite li vi to isto i za njega/nju?
2. Je li vama i vašem partneru ugodno dijeliti osjećaje, oslanjati se jedno na drugo, biti bliski i možete li se ne brinuti da će jedan od vas htjeti prekinuti vezu?
3. Prihvaćate li vi i vaš partner jedno drugo takvima kakvi jeste, bez da pokušavate promijeniti jedno drugo?
4. Kada dođe do neslaganja, komunicirate li vi i vaš partner s poštovanjem i bez prezira ili negativnosti?
5. Donosite li odluke zajednički, jeste li ravnopravni u odnosu?
6. Jeste li najbolji prijatelji jedno drugome?
7. Kada razmišljate o partneru, razmišljate li češće s terminom ‘mi’ ili ‘ti’ i ‘ja’?
8. Biste li vi i vaš partner bez ustezanja razmijenili lozinke za društvene mreže i bankovne račune?
9. Imate li vi i vaš partner dobro mišljenje jedno o drugom – bez prenapuhanog pozitivnog stava?
10. Smatraju li vaši bliski prijatelji da je vaša veza odlična te da bez problema može izdržati test vremena?
11. Je li vaša veza bez ‘crvenih zastavica’ poput varanja, ljubomore i kontroliranja ponašanja?
12. Dijelite li vi i vaš partner iste vrijednosti kada je u pitanju politika, religija, važnost braka, želja da imate djecu (ili nemate) te način odgajanja djece?
13. Jeste li vi i vaš partner spremni žrtvovati vlastite potrebe, želje i ciljeve jedno za drugo?
14. Imate li i vi i vaš partner ugodne i emocionalno stabilne osobnosti?
15. Jeste li vi i vaš partner seksualno kompatibilni?
 
“Ako je vaš odgovor ‘ne’ na bilo koje od navedenih pitanja, loša vijest je da vaša veza vjerojatno neće izdržati test koje joj vrijeme sprema. No, dobra vijest je da prekidi mogu biti dobra stvar – jer je ‘ostanak u lošoj vezi najgora moguća stvar za vas”, kaže Lewandowski.
 
“Učenje dobrih stvari o odnosima ne prijeti dobrim odnosima. Ako ste u osrednjoj do lošoj vezi, prekid vas oslobađa i omogućuje da pronađete sjajnu vezu”, napominje Lewandowski.
 
Dakle, ako je vaš odgovor ‘ne’ na ova pitanja, vaša veza vjerojatno nije bila tako sjajna ni od samog početka, a možda je i jednostavno došlo vrijeme za prekid, piše tportal.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )