Foto: lepaisrećna

Božićna česnica je neophodna na prazničnoj trpezi, a mi vam nudimo 3 odlična recepta za pripremu tradicionalne pogače!

Tradicionalna božićna česnica


Sastojci:

2 jaja

1 paketić kvasca

1/2 l mlijeka

1 kg brašna

so

novčić

Priprema: U malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i miješati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mlijeka da bi se dobilo glatko tijesto.


Nakon što se tijesto dobro izmjesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mješenje i blago premijesite, tijesto  za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.


Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je riječ ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja.


Božićna česnica

Ovaj kolač ne izgleda kao tradicionalna česnica, ali sigurno će biti pravo iznenađenje za najmlađe! Napravite kolač u obliku srca ili kruga, a šupljinu ispunite lešnicima, bademima, čokoladama i bombonama. Tako dekorisana česnica biće pravo praznično iznenađenje! Evo recepta...


Sastojci: 


365 g belog brašna

60 g integralnog brašna

1/4 kvasca

1 jaje

125 ml vode

125 ml mleka

1/2 kašičice soli

1 kašika šećera

25 ml ulja

Za dekoraciju:


2 zrna bibera

2 žumanca

Priprema: 


Testo: Ugrejati mleko i vodu (da bude mlako) i pomešati. Dodati kvasac, jedno jaje, so, šećer, ulje i brašno. Testo dobro umesiti i ostaviti da odstoji 10 minuta.


Radnu površinu posuti brašnom i izručiti testo na nju. Testo podeliti na pet delova i ostaviti da odstoji 10 minuta.


Prvi deo rastanjiti oklagijom za okrugli kalup (to će biti dno kolača). To testo staviti u podmazan kalup. Od sledeća tri dela napraviti valjke, dužine 1 metar. Uplesti ih i staviti u kalup, tako da čine srce (može se praviti i u obliku kruga). Od preostalog testa napravite valjak dužine 30 cm, a od njega napraviti zemičku u obliku ptice  (izvući joj kljun i staviti biber za oči).


Zagrejati rernu na 250 stepeni Celzijusa i kolač premazati sa dva žumanca i staviti da se peče. Isto važi i za zemičku. U rerni u posebnom sudu zajedno sa kolačem peći i zemičku. Vreme pečenja od 20 do 25 minuta. Ispečeni kolač i zemičku spojiti i ukrasiti po želji.


Prilagođeno sa: Recepti


Božićna česnica sa kiselom pavlakom


Sastojci:


1 kg brašna

1/2 l mleka

1 kisela pavlaka

50 g kvasca

1 kašičica žutog šećera (može i običan)

3 kašičice soli

1  jaje

1 zumance za premaz

Testo za ukrašavanje:


100-150 g brašna

malo mlake vode

Priprema:


U dublju posudu sipati brašno i so, promešati, pa napraviti udubljenje na sredini. U udubljenje izmrviti kvasac, sipati po njemu šećer i preliti mlakim mlekom. Kad kvasac nadođe, dodati jaje i kiselu pavlaku i umesiti testo. Ostaviti testo u vangli na toplom da nadođe. Za to vreme praviti ukrase tako što pomešamo brašno sa malo mlake vode da dobijemo tvrdo testo, pa pravimo oblike.


U nadošlo testo stavite novčić, dren i kukuruz, pa ga stavite u okruglu šerpu i ostavimo da opet malo nadođe. Kad je nadošla, premažemo žumancem, poređamo ukrase i stavimo da se peče 40 min na 180 stepeni. Nakon 10 min pečenja prekrijemo je papirom za pečenje da ne potamni puno. Pečeni kolač uviti u pamucni stolnjak ili veliku krpu i ostaviti da se ohladi.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )