Foto: facebook

Skupštini Crne Gore dostavljena je danas inicijativa za smjenu aktuelne Vlade, koju su podnijeli poslanici GP URA Dritana Abazovića, inače, potpredsjednika u izvršnoj vlasti, i dio opozicionih partija. U inicijativi se navodi da je provjera podrške parlamenta Vladi "jedan od osnovnih postulata savremene demokratije".

Inicijativa je uslijedila nakon što je koalicija Crno na bijelo, na čijem čelu je Abazović zatražila formiranje manjinske vlade, u kojoj neće biti kadrovi Demokratskog fronta i opozicione Demokratske partije socijalista Mila Ðukanovića.
 
Za izglasavanje nepovjerenja je navedeno pet razloga među kojima je da je predsjednik vlade Zdravko Krivokapić svojim djelovanjem više puta u prethodnom periodu, kako navode, ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji.
 
"Ovakvo stanje dovelo je do blokade parlamenta, pa čak i do bojkota od jednog dijela poslanika parlamentarne većine, što je direktno uticalo da se veliki broj zakona i podzakonskih akata ne razmatra u skupštinskoj proceduri", navodi se u inicijativi, objavljenoj na sajtu Skupštine Crne Gore.
 
Sve ovo je, dodaje se, dovelo u pitanje efikasan rad parlamenta čiji je osnovni zadatak da služi javnom interesu i interesima građana, a ne partikularnim interesima bilo koje političke grupacije ili pojedinca.
 
Iz GP URA je saopšteno da je ovo prije svega i test da li koncept manjinske vlade koju su, kako kažu, predložili svim poslanicima ima većinu u parlamentu.
 
Kažu da je bilo očekivano da premijer sam pokrene pitanje povjerenja Vladi, nakon izglasavanja interpelacije trima ministrima, ali da pošto nije, smatraju da to pitanje mora biti riješeno.
 
Navode da je izglasavanje interpelacije za tri ministra pokazalo da Krivokapićeva vlada, u kojoj je Abazović jedini političar, izvršna vlast nema podršku.
 
"Stoga se ne možemo praviti da se ništa ne događa i da procesi nisu blokirani. Crna Gora i njen politički život više ne mogu da izdrže status kvo", navode iz URE.
 
"Ako se utvrdi da ova vlada nema podršku, ponudili smo koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a svim poslanicima", navode i dodaju da se nadaju da će se velika većina parlamenta prema tome odnosti odgovorno i podržati ga.
 
Inicijativu GP URA potpisalo je 31 od neophodnih 27 poslanika.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )