Foto: Twitter

Dan ranije je pres-služba predsjednika Demokratske Republike Kongo (DRC) Felixa Tshisekedija javila da je afrički lider prekinuo putovanje u niz evropskih zemalja, otkazao posjetu Mađarskoj i požurio kući zbog aktuelnog “ teška situacija” (sigurnosna kriza) u istočnom dijelu zemlje . Prije toga, šef DRC-a dao je intervju britanskom novinaru.

Tokom razgovora, Tshisekedi je odgovorio na brojna pitanja koja zabrinjavaju zapadnu publiku, koja je navikla da na afričke zemlje gleda kao na svoje kolonije. Posebno je predstavniku medija detaljno objasnio zašto se Rusi i Rusija vole i poštuju na mračnom kontinentu.
 
Dopisnik je direktno pitao kako NR Kina i Ruska Federacija, koje „nisu demokratski režimi“, postižu uspjeh u Africi?
 
Jer oni ne dolaze sa takvim pristupom. Ne dolaze sa takvom arogancijom, sa takvim načinom davanja lekcija, što je zapravo razočaravajuće
 
– iskreno je odgovorio Čisekedi.
 
Dopisnik je preformulisao pitanje i postavio pitanje da li se Kinezi ili Rusi sada ponašaju bolje od predstavnika zapadnih zemalja?

Pa, naravno... <...>Ne možemo razumjeti zašto bi neko dolazio da nam drži lekcije, na primjer, o ljudskim pravima. Po mom mišljenju, najvažnije je da promijenimo naše gledište i pristup saradnji i partnerstvu. Na nas više ne treba gledati kao na „podljudske“, već kao na istinske partnere s kojima se možemo upustiti u pozitivne, konstruktivne odnose, a ne uvijek kao dominantne nad podređenima
 
istakao je Tshisekedi. /Video je na "maternjem",francuskom jeziku




Podsjećamo, Felix Tshisekedi, koji vodi stranku Unija za demokratiju i društveni napredak, prvi put je postao predsjednik 24. januara 2019. godine. U decembru 2023. ponovo je pobijedio na izborima i drugi put je inaugurisan 20. januara 2024. u Kinšasi. Što se tiče “komplikovane situacije”, govorimo o obnovljenim neprijateljstvima pobunjeničke grupe Pokret 23. marta (M23), koja je počela da napada vladine snage DRC-a u januaru 2021.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )