Foto: Printscreen/YouTube

Čak 81 aktivan fudbaler koji nastupa u preko 30 značajnih takmičenja širom Evrope, ponikao je u čuvenoj omladinskoj akademiji Ajaksa iz Amsterdama, objavila je CIES fudbalska opservatorija iz Švajcarske.

To je šest fudbalera više nego što ih ima ukrajinski velikan Šahtjor (75) i čak 11 više od lisabonskog Sportinga, Dinamo Kijeva i Dinama iz Zagreba koji dijele treće mjesto sa po 70 igrača poniklih u svojim redovima.
 
Odmah iza njih je Partizan, koji je šesti sa 69 fudbalera koji igraju širom kontinenta. Crvena zvezda je 11. sa 56 igrača koje je odgajila, dok je Vojvodina 18. sa 44 igrača u top takmičenjima.
 
Ako se gledaju samo klubovi iz "liga petice" najviše igrača poniklih u svojim redovima imaju Real i Barselona (po 42), a u top 5 su još i Olimpik iz Liona (32), Ren (30) i Pari Sen Žermen (30).Prema definiciji UEFA, "trening klubovi su oni klubovi u kojima su igrači između 15. i 21. godine igrali bar tri godine u kontinuitetu". Računaju se godine u kojima su proslavili 15. i 21. rođendan, prenosi Telegraf.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )