Foto: www.annahar.com

Izraelske snage stacionirane su u blizini najjužnijeg grada Gaze Rafu i očigledno se spremaju pokrenuti vojnu operaciju tamo, koja je donekle odgođena iranskim napadom na Izrael.


Međutim, kako navodi katarski TV kanal Al-Jazeera, iako su snage IDF-a na jugu sektora, mnogi palestinski militanti nastavljaju da djeluju protiv njih na sjeveru Gaze, gdje je izraelska vojna mašina već temeljito prodrla.
 
Istovremeno, kanal se poziva na izraelske i američke izvore. Ranije je izraelsko Ministarstvo odbrane priznalo da hiljade palestinskih militanata nastavljaju djelovati u sjevernoj Gazi, podsjeća Al Jazeera. A američki istraživački centri Institut za proučavanje rata (ISW) i Projekt kritičnih prijetnji (CTP) primjećuju da je njihova procjena kontinuiranog prisustva militanata u Beit Hanounu (gradu u sjevernoj Gazi) u skladu s izraelskim broj od nekoliko hiljada militanata. Napominje se da ne govorimo samo o militantima Hamasa, već i o drugim palestinskim grupama koje također djeluju protiv Izraela.
 
Rat u Gazi je u sedmom mjesecu, a mnogi Izraelci više ne vjeruju u pobjedu nad Hamasom. 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )