Foto: N1

Kancelarija za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu odgovorila na pitanje koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio, a u kojem ih je upitao "gde u Dejtonskom mirovnom sporazumu stoji da državna imovina pripada Bosni i Hercegovini".

 
 
Iz Ambasade SAD su istakli da "nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije i sudskih presuda u vezi sa državnom imovinom u Bosni i Hercegovini".
 
"Kako je to pomoćnik državnog sekretara O'Brajen naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: 'Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi'", navodi se u saopštenju, u kojem su poslali i link s tekstom govora 0'Brajena, prenosi "Klix".
 
U obraćanju iz februara ove godine Jamesa O'Brajena, na koje se poziva ambasada, ističe se da je BiH Dejtonom zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.
 
"Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima", rekao je tada O'Brajen.
 
Reakcija Vučića uslijedila je nakon što je Ambasada SAD nazvala zaključke "svesrpskog sabora" opasnim, te da Republika Srpska nije država i da ne može postojati izvan Bosne i Hercegovine.
 
Vučić je sinoć prvo najavio reakciju, rekavši da Amerikanci neće imati odgovor, a danas je isti javno objavio na svom Instagram profilu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )