Foto: Tanjug

Pjer Košar tvrdi da "nema ucjena", ali i kaže da je jasno da ne bi došlo do ubrzanja puta u EU, "ako nema rješenja".

Ambasadori Njemačke i Francuske u Srbiji, Anke Konrad i Pjer Košar izjavili su danas da ne postoje nikakve prijetnje sankcijama Srbiji, "već samo ukazivanje na posljedice ako se propusti prilika normalizacije odnosa".
 
Oni su, takođe, napomenuli da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana, a da o detaljima treba da se pregovara.
 
Ambasador Francuske rekao je na TV Prva da francusko-njemački prijedlog ima samo jedan cilj, a to je da se prevaziđu sukobi koji traju godinama.
 
"To je cilj kojim se rukovodi predlog Francuske i Njemačke. Njime želimo da damo novu dinamiku u normalizaciji odnosa, koja je postavljena kao cilj prije više od deset godina. Vrijeme je da se ubrza proces u korist obje strane i cijelog regiona", naveo je Košar.
 
On tvrdi da ne postoji kazneni pristup prema Srbiji.
 
"Ne govorimo ni o kakvim sankcijama, samo predstavljamo način da se izađe iz jedne situacije. Predstavljamo prednosti i koristi ako obje strane pristanu da idu napred. U suprotnom naravno biće posljedica, ali to nisu sankcije. Biće jednostavno izgubljena prilika za region, za narod, za Srbiju", tvrdi Košar.
 
On je naglasio da je normalizacija odnosa "Kosova" i Srbije priprema za članstvo u EU.

"Nema ucjena, ali jasno je da ne bi došlo do ubrzanja puta u EU, ako nema rješenja", napomenuo je Košar i dodao da je želja da se izbjegne ponavljanje kriza, kao što je bio slučaj proteklih nedjelja.
 
"Želimo da srpska manjina na 'Kosovu' može da živi u miru i ima dobre odnose sa svim narodima. Govorimo o normalizaciji i nadamo se da će taj put omogućiti Srbiji i 'Kosovu' da ubrzaju svoj put prema punom članstvu u EU", naglasio je Košar.
 
Konrad je rekla da je Jelisejski sporazum, koji je potpisan prije 60 godina, bio veliki uspjeh, koji je doveo do prekida neprijateljstava Njemačke i Francuske, te doprinio uspostavljanju saradnje i snažnog partnerstva dvije zemlje.
 
To, smatra, treba da bude primjer i "Kosovu" i Srbiji.
 
Rekla je da se međunarodna zajednica nadala da će pod okriljem EU doći do sporazuma.
 
"U vezi sa integracijama u EU nemamo pristup sankcijama, već želimo preko EU da poržimo i bilateralno pomažemo put Srbije u Uniju. Postoje jasni koraci koji su postavljeni, a to su reforme u pravosuđu, primjena medijske strategije i segment uskladivanja sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU", objasnila je njemačka ambasadorka.

Izrazila je nadu da će ZSO biti uskoro formirana, odnosno da će se što prije naći na dnevnom redu.
 
"To je važno da bi se napravilo okruženje kako bi se lakše postigao sporazum", dodala je ona.
 
Konrad je kazala da se Fondacija Fridrih Ebert prilikom izrade statuta za ZSO konsultovala sa civilnim sektorom.
 
Košar je podvukao da je ZSO već dogovorena, da nema alternativu i da mora biti sprovedena što prije.
 
"Postoji konsenzus da ZSO mora biti implementirana. Mora se razgovarati o tome, ali se mora sprovesti. Na Beogradu i Prištini je da razgovaraju o detaljima ZSO. Glavni elementi su već dogovoreni i zacrtani 2013. godine. Na osnovu toga moramo da imamo statut ZSO", istakao je on.
 
Ambasador Francuske naglasio da je cilj da se smiri situacija, da ljudi prihvate da žive zajedno i shvate da su njihova prava uspješno zaštićena pravnim poretkom na "Kosovu".
 
"ZSO je izuzetno bitna kako bi se smanjile tenzije i animozitet između dvije zajednice", zaključio je on.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )