Foto: Glas Srpske

Izuzetan alergen, korovska biljka ambrozija je, prema polenskom semaforu ali i broju ljudi koji se sve češće javljaju ljekarima zbog reakcija na nju, počela je intenzivno da cvjeta.

- Iako nema intenzivan miris po suzenju očiju i curenju nosa osjetio sam da je za mene krenula sezona alergija, odnosno da je došlo vrijeme kada ambrozija kod mene izaziva probleme. Početak je bio podnošljiv mada sam ranijih godina znao da imam i astmatične napade. Već sam bio kod ljekara dobio terapiju pa tegobe nisu velike - rekao je Banjalučanin koji se predstavio samo imenom Milenko.
 
Ljekari preporučuju da osobe alergične na ambroziju treba da drže otvorene prozore između deset sati uveče i rano ujutru, po mogućnosti  prate izvještaje na polenskom semaforu i ne suše veš napolju.
 
- Simptomi alergije na polene su suzenje očiju, kijavica i curenje iz nosa a mogući su svrabeži i glavobolje. Preporuka je i da se alergični na ambroziju i bilo koje druge polene poslije svake šetnje i boravka van prostora za stanovanje,  obavezno istuširaju, pranjem kose skinu čestice alergena sa sebe i koriste antialergijske proizvode -  kažu u zdravstvenim ustanovama.
 
Kako su istakli iz Odjeljenja za Komunalnu policiju, ambrozija se najviše pojavljuje na prekopima i zapuštenim privatnim parcelama, čije suzbijanje sprovodi u više navrata, a traje do završetka perioda cvjetanja.
 
- Do danas je izvršeno suzbijanje i košenje ove korovske biljke na površini od oko 30.000 kvadratnih metara, a  u planu je suzbijanje na oko 70.000 kvadratnih metara - rekli su iz Odjeljenja i dodali da je iz budžeta grada za ove namjene izdvojeno  20.000 KM.
 
Kulminacija cvjetanja ovog alergena  predstoji u avgustu, a može potrajati sve do kraja septembra, pa čak i do oktobra, u zavisnosti od vremenskih prilika.
 
Komunalna policija upozorava na potrebu suzbijanja ambrozije na svim parcelama. Za nepoštovanje ovih odluka predviđene su i novčane kazne od 5.000 KM za preduzeća i 700 KM za pojedince ako na površinama čiji su vlasnici bude zatečen ovaj korov.
 
Uništavanje
 
Kako su najavili iz Odjeljenja za komunalne poslove, košenje javnih površina na kojima je uočena ambrozija počelo je 16. jula.
 
- Ovaj korov je prvo uklonjen na Banjalučkom polju i dalje se kosi gdje bude uočen na javnim površinama - rekli su iz Odjeljenja za Komunalnu policiju.
 
Suzbijanjem i uništavanjem ambrozije koja se lako širi, smanjuje se koncentracija njenog polena u vazduhu a samim tim i iritacija alergičnih na ovu biljku. 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )