Foto: Agencije

NATO je počeo vježbe koje, kako navodi, imaju za cilj da poboljšaju sposobnosti alijanse za nuklearno odvraćanje.


Vježbe uključuju strateške avione koji mogu da nose nuklearno oružje.

Operacija "Steadfast Noon" omogućiće raspoređivanje američkih bombardera B-52 u Evropi.

Vježbe će trajati do 30. oktobra i odvijaće se iznad Belgije, Sjevernog mora i Velike Britanije.
 
NATO je vježbe opisao kao "rutinske" i "nepovezane sa bilo kakvim aktuelnim događajima u svijetu", istovremeno insistirajući da se neće koristiti borbeno oružje.

Zbog skorog gašenja plasmana vijesti  na početnim stranama od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !
 
Ukupno 14 zemalja i 60 letjelica različitih tipova učestvovaće u vježbi.
 
Najsavremeniji borbeni avioni, tankeri, američki strateški bombarderi B-52 sa nuklearnom sposobnošću u Evropu će stići iz vazduhoplovne baze Minot u Severnoj Dakoti, prenosi RT.
 
"Ova vježba pomaže da se osigura da nuklearno odvraćanje alijanse ostane bezbjedno, bezbjedno i efikasno", istakla je portparolka NATO-a Oana Lungesku.
 
Organizacija belgijske koalicije protiv nuklearnog oružja pozvala je vojni blok da otkaže vježbe, ističući da je "usred visokih nuklearnih tenzija sa Rusijom neodgovorno učestvovati u tim aktivnostima".
 
Komentarišući vježbe, koordinator Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da je vježba planirana mnogo prije nego što je počela ruska operacija u Ukrajini krajem februara.
 
Dodao je da će se vježbe odvijati na više od 1.000 km od ruskih granica.
 
Kirbi je dalje rekao da SAD očekuju da Rusija sprovede sopstvenu godišnju stratešku nuklearnu vježbu u bliskoj budućnosti.
 
"Očekujemo da će vježba Rusa trajati nekoliko dana", rekao je on, dodajući da Vašington vjeruje da će obuhvatiti akcije "u okviru normalnih granica", kao što je raspoređivanje strateških sredstava.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )