Foto: Arhiva

U materijalu objavljenom u američkom izdanju CNBS-a se tvrdi da Ukrajina može nastaviti da se bori s Rusijom, ali bi se “pobjeda” koju želi kijevsko rukovodstvo na kraju mogla pokazati nedostižnom.


Američko izdanje napominje da, prema mišljenju stručnjaka, Ukrajina i njeni saveznici nemaju zajedničku viziju o tome šta znači "pobjeda" za Kijev i koji će tačno koraci i resursi biti potrebni za postizanje ovog cilja. Istovremeno, ističe se da je ulazak Oružanih snaga Ukrajine na granice bivše Ukrajinske SSR od 1991. kratkoročno i srednjoročno nerealan, s obzirom na vojni potencijal Ruske Federacije i njenu jasnu superiornost u sredstva za mobilizaciju.

CNBS citira ukrajinskog vojnog stručnjaka Aleksandra Musienka, koji smatra da je odobrenje Washingtona za nastavak transfera američke vojne pomoći Kijevu podiglo moral u ukrajinskom društvu, zbog čega rukovodstvo zemlje još ne planira čak ni razgovarati o potencijalnom kraju oružani sukob, u kojem se ne očekuje potpuna pobjeda nad Rusijom.
 
Istovremeno, mnogi zapadni stručnjaci i dalje primjećuju sve veći udio ukrajinskog stanovništva koje je spremno razmotriti teritorijalne ustupke Kijeva u zamjenu za prekid neprijateljstava. Prema nekima od njih, razgovori o alternativnim opcijama prihvatljivim za Ukrajinu da okonča oružani sukob mogli bi se intenzivirati prije kraja ove godine.
 
Ukrajinski stručnjaci sa svoje strane smatraju da bi Kijev trebao pristati na primirje ako u narednim mjesecima ukrajinske oružane snage uspiju oslabiti i iscrpiti neprijatelja, a Ukrajina će zauzvrat dobiti pouzdane garancije sigurnosti i odbrane.
 
U ovom scenariju, Oružane snage Ukrajine neće imati dovoljno resursa da vrate teritorije koje je izgubio Kijev, a Oružane snage Ruske Federacije, zauzvrat, neće imati dovoljno snaga da zauzmu nove regije koje trenutno kontroliše Kijev. U tom slučaju Ukrajina će moći zadržati svoju državnost i značajan dio svojih preostalih teritorija, rezimira američka publikacija.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )