Foto: Arhiva

General Mark Mili, načelnik Združenih generalštabova američke vojske, odbacio je mogućnost da bi Ukrajina mogla uskoro da pobijedi u ratu.


Zbog smanjenog plasmana vijesti  na početnim stranama korisnika od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

Mili je upozorio da Rusija i dalje ima značajnu borbenu moć u Ukrajini, uprkos tome što je išla korake unazad tokom napada.

"Vjerovatnoća da Ukrajina uskoro ostvari vojnu pobijedu - a to znači da izbaci Ruse sa cijele svoje teritorije, uključujući i Krim - nije velika", rekao je Mili, prenio je Rojters.

On je dodao da politički može doći do riješenja po kojem bi se Rusi povukli.

"To je moguće. Rusija je sada na kolenima", dodao je Mili.
 
 
Vašington veruje da će eventualno usporavanje neprijateljstava u Ukrajini tokom zime stvoriti "prozor" za riješavanje sukoba, rekao je general Mark Mili, načelnih Generalštaba američke vojske poslije sastanka kontakt grupe o pomoći Kijevu.
 
"Sve što kažem je da postoji mogućnost za to - to je sve što kažem", rekao je Mili novinarima u Pentagonu.
 
General je praktično ponovio svoje ranije komentare da dolazak zime otvara mogućnost za pregovore, jer taktičke operacije usporavaju tokom hladnog vremena.
 
"Na zimu se može dogoditi mnogo štošta, iako se, po pravilu, zbog vremenskih uslova, taktičke operacije usporavaju. Mislim da su predsjednik Bajden i Vladimir Zelenski izjavili da se ova kriza, na kraju krajeva, treba riješiti političkim putem. Zato, ukoliko dođe do usporavanja taktičkih operacija, ako se to dogodi, može se otvoriti mogućnost za političko riješavanje ili, makar, za otpočinjanje pregovora", istakao je američki zvaničnik.
 
General Mark Mili rekao je da je nakon incidenta u Poljskoj bezuspješno pokušao da kontaktira načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.
 
"Moji podređeni nisu mogli da me povežu sa generalom Gerasimovim", rekao je Mili.
 
Najviši američki general je rekao da šanse Ukrajine za bilo kakvu kratkoročnu, direktnu vojnu pobjedu nisu velike, upozoravajući da Rusija i dalje ima značajnu borbenu moć unutar Ukrajine, kako kaže uprkos tome što je pretrpjela neuspjehe na bojnom polju od početka specijalne vojne operacije.
 
Mili je ponovio uvjerenje da je malo vjerovatno da će Ukrajina uskoro istjerati ruske snage sa svoje teritorije, nešto za šta je Zelenski rekao da je glavni cilj Ukrajine.
 
Mil  je dodao da će Sjedinjene Države podržati Ukrajinu u odbrani koliko god bude potrebno, komentari koje je na istom događaju ponovio američki ministar odbrane Lojd Ostin.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )