Foto: Telegram

Ruski lideri su do sada izbjegavali da preduzmu akcije koje bi proširile ukrajinski sukob van granica te zemlje, ali je rizik od eskalacije i dalje značajan, navodi se u Godišnjem izvještaju o procjeni opasnosti za tekuću godinu.

Američki obavještajci vjeruju da Rusija ne želi direktnu vojnu konfrontaciju sa NATO-om, ali smatraju da postoji mogućnost od eskalacije sukoba u Ukrajini, navodi se u novom izvještaju koji su šefovi obavještajnih službi SAD dostavili Senatu u srijedu.
 
"Ruski lideri su do sada izbjegavali da preduzmu akcije koje bi proširile ukrajinski sukob van granica te zemlje, ali je rizik od eskalacije i dalje značajan", navodi se u Godišnjem izvještaju o procjeni opasnosti za 2023. godinu.
 
Izvještaj je izrađen tokom prethodnog mjeseca, a objavljen je u srijedu na godišnjem saslušanju obavještajnog odbora Senata o globalnim prijetnjama. 
 
Direktorka Nacionalne obavještajne službe SAD Avril Hejns opisala je Kinu kao "prioritet bez premca" za američke špijune. Na saslušanju su svjedočili i direktori CIA, FBI, NSA i Odbrambene obavještajne agencije (DIA).
 
Kako američki obavještajci vide sukob u Ukrajini

U dokumentu od 40 strana, četiri strane su posvećene Rusiji, i odnose se na sukob u Ukrajini, ali i ulogu Moskve u Centralnoj Aziji, Africi i Latinskoj Americi.
 
Iako se Rusija u izvještaju optužuje za "neisprovociranu agresiju" u Ukrajini, u nekoliko pasusa se priznaje da je Moskva djelovala zato što je uočila "egzistencijalnu prijetnju u svom susjedstvu" koja bi mogla "ugroziti rusku nacionalnu bezbjednost".

Sukob u Ukrajini je opisan kao "tektonski događaj koji je preoblikovao odnose Rusije sa Zapadom, Kinom, i šire na načine koji se i dalje odvijaju i ostaju veoma neizvjesni."
 
Narednih nekoliko godina biće "kritične za određivanje ko će i kako oblikovati narativ" u strateškom nadmetanju SAD i njihovih saveznika sa Rusijom i Kinom, navodi se u izvještaju.
 
Prijateljstvo Rusije i Afričkih zemalja će nastaviti da buja
Američki obavještajci su takođe ocjenili da će Moskva nastaviti da jača svoje veze u Africi, na Bliskom Istoku i u Latinskoj Americi i pokušati da "podrije vođstvo SAD" u tim dijelovima svjieta.  Tu se navodi i strateški odnos sa Kinom, koji je, kako se navodi, "vođen njihovim zajedničkim percepcijama prijetnje" o SAD.

Ruski zvaničnici su "dugo su vjerovali da Sjedinjene Države pokušavaju da potkopaju Rusiju, oslabe predsjednika Vladimira Putina i dovedu na vlast režime naklonjene Zapadu u postsovjetskim državama i drugde", kaže se u izvještaju, iako se ne navodi da su američki zvaničnici javno komentarisali ta pitanja u više navrata.
 
Efekat djelimične mobilizacije vidjeće se ove godine
Osim toga, u izvještaju američkih obavještajnih službi ocjenjuje se da bi pun efekat djelimične mobilizacije sprovedene u Rusiji prošle jeseni mogao da se osjeti na proljeće i ljeto ove godine.
 
Direktorka nacionalne obavještajne službe SAD Avril Hejns je danas pred Senatom iznijela pretpostavku da bi bez uspostavljanja isporuka municije iz inostranstva i mobilizacije, Rusija mogla da odustane od ofanzivnih operacija u Ukrajini i da pređe na odbranu osvojenih teritorija.
 
Takođe je stavila do znanja da ne očekuje da će Rusija u tekućoj godini imati mogućnosti da zauzme "veliku teritoriju". Predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio je 21. septembra djelimičnu mobilizaciju. Prema riječima ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, mobilizacija je potrebna za kontrolu kontakt-linije duge hiljadu kilometara i oslobođenih teritorija u Ukrajini.

Ruski nuklearni arsenal – najmoćniji na svijetu

U izvještaju je posvećena pažnja i ruskom nuklearnom arsenalu koji je nazvan najmoćnijim na svijetu. Prema procjenama obavještajnih službi SAD, Rusija modernizuje nuklearne rakete dugog dometa i podmorničke "sisteme isporuke", proširuje i usavršava "opsežnu, raznoliku i modernu liniju nestrateških sistema", sposobnih da nose kako nuklearne, tako i konvencionalne bojeve glave.
 
"Moskva smatra da joj ti sistemi omogućavaju da obuzda neprijatelje, kontroliše eskalaciju potencijalnih borbenih dejstava i suprotstavi se konvencionalnim snagama SAD i saveznika", navodi se u izvještaju.
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini objavio da Rusija obustavlja učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

On je, takođe, upozorio da Moskva poseduje informaciju da neki ljudi u Vašingtonu razmatraju mogućnost testiranja nuklearnog oružja i ukazao da se to dešava kada se u SAD pravi nova nuklearna municija. U vezi sa tim, naložio je Ministarstvu odbrane i korporaciji "Rosatom" da budu spremni za testiranje nuklearnog oružja, ukoliko Amerika to prva uradi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )