Foto: Screenshot

Otvoreno transrodna žena biće danas pogubljena u SAD, što je prvi put u istoriji te zemlje. Osim ako je guverner Misurija Majk Parson ne pomiluje, Amber Meklafin biće ubijena smrtonosnom injekcijom jer je ubila bivšu djevojku 2003. godine, piše Sky news.


Prije tranzicije 49-godišnjakinja je bila u vezi s djevojkom Beverli Ginter. Ipak, kada se veza počela raspadati, Meklafin je počela uhoditi Ginther, dolaziti u kancelariju u kojoj je radila i ponekad se skrivati u njoj, da bi je na kraju u novembru 2003. ubila.
 
Zbog toga je osuđena za ubistvo prvog stepena 2006. te je dobila smrtnu kaznu. Sud je 2016. naložio novo ročište za izricanje kazne, ali savezno žalbeno vijeće vratilo je smrtnu kaznu 2021. godine. Zahtjev za pomilovanjem temeljio se na traumatičnom djetinjstvu i problemima s mentalnim zdravljem za koje, prema navodima odbrane, porota nije imala priliku čuti tokom suđenja.
 
U peticiji se navodi da je Meklafin, koja je odrastala kao siroče, udomitelj trljao fekalije u lice dok je bila mala, a njen je usvojitelj na njoj koristio elektrošoker, da pati od depresije i da je nekoliko puta pokušala da se ubije, navodi Index.hr.
 
Peticija takođe uključuje izvještaje u kojima se navodi dijagnoza rodne disforije, stanja koje uzrokuje tjeskobu i druge simptome kao rezultat nesrazmjera između rodnog identiteta osobe i pola.
 
Prema Informacionom centru za smrtnu kaznu koji se bori za ukidanje smrtne kazne, do sada nije poznat slučaj pogubljenja transrodnih zatvorenika u SAD-u. Prijateljica u zatvoru Džesika Hiklin kaže da je primijetila procvat Amberine ličnosti nakon promjene pola.
 
Iako su bile zajedno u zatvoru desetak godina, rekla je da je Meklafin bila toliko stidljiva da su rijetko komunicirale. Ipak, kako je Meklafin prije otprilike tri godine započela tranziciju, obratila joj se za pomoć oko pitanja mentalnog zdravlja i bezbjednosti u zatvoru u kojem dominiraju muškarci.
 
Jedina žena ikada pogubljena u Misuriju bila je Boni Hedi, smaknuta 1953. godine, zbog otmice i ubistva šestogodišnjeg dječaka. Hedi je pogubljena u plinskoj komori, rame uz rame s drugim otmičarem i ubicom Karlom Austinom Halom, prenosi Index.hr.
 
U SAD-u je 2022. pogubljeno 18 ljudi, uključujući dvoje u Misuriju.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )