Foto: Avaz

Nakon što je predlog zakona kojim bi se vlasnik TikToka, ByteDance, prisilio da se pokori američkim zahtijevima, projurio kroz Kongres, u Senatu je ipak stisnuta kočnica.


Senatori su pozvali na opreznu i iscrpnu raspravu o prijedlogu zakona prije nego što dođe na red za glasanje. Naime, iako su neki svjesni da će odlaganje glasanja dati TikToku vremena da odradi još jednu gerilsku kampanju i možda pokuša da utiče na senatore, drugi ipak pozivaju na odlučvanje hladne glave i usporavanje cijelog procesa.
 
Senator Ted Kruz istakao je da bi Senat trebalo dobro da prouči prijedlog zakona prije glasanja. S druge strane, senator Josh Hawley, koji je glasni kritičar TikToka, ističe kako bi odlaganje glasanja u Senatu moglo da "ubije prijedlog" i dovede do situacije da se "sljedeće godine u isto vrijeme raspravlja o istom predlogu".

Iako je bivši američki predsjednik Donald Tramp započeo cijelu priču predsjedničkom odlukom još 2020. godine, u poslednje vrijeme je promjenio priču. Umesto TikToka, Tramp najvećom prijetnjom smatra - Metu, odnosno Facebook.
 
"Samo će postati veći i jači ako uklonimo TikTok", naveo je Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

Inače, da bi se prijedlog zakona našao na glasanju u Senatu, mora da prođe raspravu pred senatskim odborima, a tamo, kako piše Washington Post, ima važnijih prijedloga koji čekaju raspravu. 
 
Prema nekim izvorima, ako prijedlog zakona bude upućen na raspravu na odbor za trgovinu, pitanje je hoće li doći na red za raspravu ove godine. S obzirom na to da i nakon rasprave i prihvatanja u Senatu, zakon mora da dobije potpis predsjednika SAD kako bi postao pravosnažan, čini se da TikTok neće tako brzo nestati sa američkog tržišta.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )