Foto: Telegram

Iako mnogi rat u Ukrajini smatraju svojevrsnim sukobom Rusije i Zapada, ruski i zapadni zvaničnici koriste i druge prilike za verbalne i druge sukobe, a jedna od takvih prilika otvorila se i u samoj Moskvi.

Naime, zvaničnici glavnog grada Ruske Federacije raspisali su anketu u kojoj su pitali građane kako bi se trebao zvati trg na kojem se nalazi Ambasada Sjedinjenih Američkih Država. S 45 posto glasova, krajem juna je odlučeno kako će ovaj dio grada zvanično dobiti naziv "Trg Narodne Republike Donjeck".
 
Pored ovog prijedloga, građani su predložili i nazive poput "Trg branilaca Donbasa" te "Trg heroja Rusije Žoge Vladimira Artemoviča".
 
Iako promjena naziva trga na kojem se nalazi Ambasada SAD-a jasno predstavlja svojevrsni vid provokacije i odgovor na slične aktivnosti u zapadnim zemljama, gdje su u proteklom periodu mijenjani nazivi ulica u kojima su smještene prostorije Ambasade Ruske Federacije, iz SAD-a su pronašli način kako bi izbjegli spominjanje novog naziva trga.

Naime, na stranici Američke ambasade u Moskvi, na dijelu u kojem se nalaze kontakt podaci i adresa, umjesto dosadašnjeg, ali i novog naziva trga, naznačene su koordinate 55,75566° N, 37,58028° E koje građane upućuju na adresu.


Povodom poteza Ambasade SAD-a oglasila se i glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.
 
"Začudo, kada je tek počela rasprava o promjeni naziva, Amerikanci su izjavili da zemlja treba znati svoje heroje. S druge strane, mijenjanje mišljenja je u kulturi američke vanjske politike", rekla je Zaharova.

Naravno, u kontekstu izjave američkih zvaničnika o tome da zemlja treba znati svoje heroje, Zaharova je izvukla izjavu iz konteksta. Američke diplomate govoreći o tome da zemlja mora znati za svoje heroje mislili su na ukrajinske vojnike koji se bore u Donbasu protiv ruskih i separatističkih snaga.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )