Foto: Twitter

Desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođena su u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine saudijskim posredništvom

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je na Twitteru zahvalio Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na pomoći u oslobađanju Vjekoslava Prebega iz ruskog zarobljeništva i najavio je njegov sutrašnji povratak u Hrvatsku.
 
- Upravo sam telefonski razgovarao s Vjekoslavom Prebegom, koji je oslobođen iz ruskog zarobljeništva - objavio je Plenković iz Njujorka, gdje učestvuje u radu Opće skupštine UN-a.
 
- Radujemo se svi što se sutra vraća u Hrvatsku. Zahvaljujem vlastima Ukrajine i Saudijskoj Arabiji na suradnji i pomoći, kao i hrvatskoj diplomaciji na uloženim naporima - poručio je.

Desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođena su u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine saudijskim posredništvom, objavila je saudijska novinska agencija SPA. Radilo se o ličnom posredništvu, tvrdi agencija, saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana.
 
Saudijske vlasti već su preuzele desetoricu stranih zarobljenika, koji su se borili na ukrajinskoj strani, i prevezle ih u Saudijsku Arabiju. Sada se radi na tome da ih se sigurno preveze u njihove zemlje, dodaje saudijska agencija.
 
Radi se o petorici Britanaca, dvojici Amerikanaca, Marokancu, Šveđaninu i Hrvatu. MVEP je potvrdio da je Prebeg oslobođen, a isto su za svoje državljane učinile američke vlasti, britanska premijerka i švedska ministrica.
 
Prebeg je uhapšen u maju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti te mu je prijetila smrtna kazna.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )