Foto: pixabay

BEOGRAD - Nepoštovanje propisa, odluka i naredbi nadležnih organa radi sprečavanja širenja virusa korona, kao i širenje lažnih vijesti kojima se izaziva panika predstavljaju krivično djelo, upozorili su iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Iz Udruženja su apelovali da građani poštuju zaštitne mjere Vlade, te poručili da je za nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije predviđena novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora.


"Ukoliko zbog nepoštovanja datih propisa i mera dođe do prenošenje zarazne bolesti, okrivljenom za prenošenje zarazne bolesti, preti kazna zatvora do tri godine", navode iz Udruženje sudija i tužilaca.


Iz ovog udrženja ukazuji i na krivičnu odgovornost onih koji lažnim vijestima ili tvrdnjama izazovu paniku i tako otežaju sprovođenje odluka i mjera državnih organa, naročito putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava.


Za izazivanje panike i nereda zaprijećena je kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina zatvora, prenose beogradski mediji.


Udruženje sudija i tužilaca Srbije očekuje da se pravosudni organi ponašaju odgovorno i oprezno, poštujući i sprovodeći sve mjere Vlade Srbije s ciljem sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja korona virusa.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )