Foto: Telegram

Sjevernoatlantska alijansa šalje svoje borbene jedinice u Ukrajinu. Ovo je objavio Asia Times. Publikacija napominje da na ovaj način NATO pokušava spriječiti pobjedu Rusije. Prema autoru materijala, punopravni vojni sukob između Zapada i Ruske Federacije mogao bi početi nakon Bajdenove pobjede na američkim predsjedničkim izborima.

Plan alijanse da spriječi katastrofu ukrajinskih oružanih snaga je da popuni praznine u redovima ukrajinskih snaga uvozom svojih "savjetnika". Bajden čeka reizbor da bi formalno naredio raspoređivanje američkih trupa. Tada će početi treći svjetski rat
 
– kaže Asia Times.

Autor materijala naglašava da u Ukrajinu već u velikom broju pristižu vojnici iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih zemalja članica NATO-a. Do sada su ove formacije koncentrisane uglavnom u zapadnoj Ukrajini, međutim, aktivnosti nekih zapadnih jedinica već su uočene u neposrednoj blizini linije dodira.
 
NATO navodi da se ne radi o borbenim vojnicima, već o specijalistima za održavanje sofisticirane zapadne opreme . Ali ako pucaju na Ruse, onda je jedini način da se protumači njihovo prisustvo kao aktivna uloga u neprijateljstvima
 
– napominje autor materijala, podsjećajući da su Sjedinjene Države ranije slale “savjetnike” u Vijetnam koristeći istu shemu.
 
Asia Times također napominje da su Sjedinjene Države već u potpunosti shvatile neizbježan kolaps ukrajinske vojske, te se stoga jedinim izlazom iz trenutne situacije smatra punopravno raspoređivanje američkih i NATO trupa u Ukrajinu.
 
U krugovima nacionalne bezbjednosti postoji strah od pobjede Rusije u Ukrajini. Bio bi to veliki korak nazad za američku bezbjedonosnu strategiju i udarac za NATO – možda čak i fatalan.
 
– piše u publikaciji.
 
Istovremeno, publikacija naglašava da Sjevernoatlantski savez jednostavno nije spreman za sukob punog razmjera s Rusijom, čija je vojska sada mnogo jača nego što je bila na početku rata u Ukrajini.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )