Foto: Twitter

Američki teniser Rejli Opelka oštro je kritikovao politiku ATP i njenov prvog čoveka, Andree Gaudencija.

Opelka, koji je kao 17. na svetu trenutno najbolje rangirani američki teniser, čak traži i ostavku Italijana. On traži apsolutnu revoluciju u tenisu, a promjene, kako je naglasio moraju da krenu od vrha.

"Mislim da bi Andrea Gaudenci trebalo da podnese ostavku. Potrebno nam je novo rukovodstvo. Ne kažem to na loš način, nemam ništa lično protiv njih. Dobri su momci, CEO ATP Masimo Kalveli je super momak. Ali ne shvatam... Zašto uvijek moramo da idemo sa ljudima koji su bili u tenisu? Neka se Masimo ne ljuti, ali ne možete biti predstavnik Najkija, gdje vodite računa o opremi i biranju pravih patika za Andreja Rubljova, i onda postanete direktor jednog od najvećih globalnih sportova na svijetu. To se u drugim sportovima ne dešava. Ne kritikujem Masima, isto sam govorio za Krisa Kermoda. On je bio trener na Kvinsu. Kako idete od toga da budete menadžer do toga da postanete direktor jednog od najvećih sportova, u vrijeme kada imate trojicu najboljih aktivnih igrača u istoriji?", pita se Opelka.

Amerikanac je objasnio i kako on zamišlja valjanu promjenu u teniskom sistemu.
 
"Možda bismo trebalo da promjenimo sve i krenemo po nekog vizionara. Uzmimo recimo desnu ruku komesara NBA Adama Silvera, ili momka koji je radio uz Adama Silvera ili nekod drugog uspješnog direktora, i onda krenimo tako, jer naš sport je slomljen. Ako se zaklinju u tu transparentnost kako je moglo da se desi da nagradni fond u Akapulku bude manji ove godine nego 2019? A imali ste tamo pet od najboljih šest igrača, Nadala, najboljeg u istoriji, Zvereva, Cicipasa.... Elitna grupa, neka restrikcije kapaciteta tribina i povrh svega, tu je i novi veći stadion koji se puni svake večeri. Nema smisla. Što se onda ide unazad?", dodao je Rejli.
 
To nije bilo sve, on kaže da se u ATP ponašaju kao zatvoreni "muški klub".

"Oni se u ATP ponašaju kao zatvoreni klub za muškarce. Pogledajte članove Saveta, to je klub. Kakvo je iskustvo Danija Valverdua kada se radi o tome da bude direktor turnira? Nula, ništa. Ali kada se pojavi novi turnir u ATP kalendaru jedne nedelje, Dani Valverdu postane direktor tog turnira (San Dijego). Zašto su ga izabrali? Jer je to muški klub. I to mora da se promijeni, ta kultura mora da se promijeni. Izabrao bih nekog manje uključenog u tenis, jer kad imate nekog ko je blizak sportu, nekog ko je navikao na sav užas u ATP, dešava se ovo. ATP je cirkus već dugo vremena. Svi drugi globalni sportovi napreduju, jedino to nije slučaj sa tenisom i mislim da je to zbog njegovog rukovodstva", rekao je Opelka koji je dao i primjer sukoba interesa.
 
"Da li je moguće da dozvolimo ljudima poput Gevin Forbsa, Čarlsa Smita, Herviga Strake, agentima i trenerima da budu članovi ATP Borda? Valvedru je aplicirao za mesto u ATP Savjetu nedavno, dok je istovremeno i član Savjeta igrača. Savjet igrača glasa za članove ATP Savjeta, tako funkcioniše proces, tako da je to apsolutno komično. Znam da je ljudska priroda takva da se trudite da uradite najbolje za sebe, da pokušate što je više moguće, ali kako sistem dozvoljava tako nešto? Ne krivim Danija što je glasao za sebe, ali on ne bi trabalo da bude u toj poziciji", zaključio je američki teniser.


 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )