Foto: twitter

Rafael Nadal se plasirao u polufinale Australijan opena pobjedom protiv Denisa Šapovalova rezultatom 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 3:6 i podgrijao nadu Australijanaca da bi mogao da dođe do rekordne 21. grend slem titule.

Od trenutka kada je ministarka sporta Džala Pulford, uživo u televizijskom programu kada je počeo haos sa Novakom Đokovićem, rekla da bi voljela da Rafael Nadal osvoji Australijan open, bilo je jasno da je Španac favorit domaće javnosti.

Ne radi se toliko o ljubavi navijača u Australiji prema Nadalu, jer Španac izuzev jedne titule nije imao mnogo uspjeha na ovom turniru, koliko o želji da se njegovim trofejem operu za bruku sa Novakom, ali i za skandale s koronom, (ne)testiranjem igrača, pozitivnim teniserima…
 
Australijske vlasti su uspjele da posle mnogo peripetija i dva sudska procesa Novaka istjeraju iz zemlje, ali je čitav slučaj bacio veliku ljagu na turnir i državu.
 
Zato je Nadal iskočio kao šansa za iskupljenje. Teniser koji je kritikovao Novaka jer se nije vakcinisao i više puta pohvalio borbu Australije protiv koronavirusa bio bi idealno šampionsko lice u ovako delikatnom trenutku.
 
Njegova 21. grend slem titula kojom bi postao apsolutni rekorder i pobjegao Đokoviću i Federeru bila bi dovoljno velika priča da se u medijima narativ o izbacivanju Đokovića skloni u zapećak.
 
To je pogotovo važno u situaciji kada turnir bilježi nisku posjećenost, navijači vraćaju karte, a gledanost prenosa je nikada manja.
 
Skoro svaka konferencija je počinjala pitanjem o Novakovoj deportaciji, a ne prođe ni dan da se neka javna ličnost ili teniska legenda javi i ospori vrijednost titule na turniru bez Đokovića.
 
Za razliku od Medvedeva ili nekog drugog igrača za kojeg bi se uvek pitalo šta bi bilo da je Novak igrao, Nadal je dovoljno veliko ime za medije da se takve sumnje stave na stranu. Iako je i slijepima jasno da bi posle više od pola godine odsustvovanja teško mogao da parira srpskom teniseru na turniru koji je osvojo devet puta.
 
U tom kontekstu, zanimljivo je i kako se Nadalu tolerišu kršenja pravila koja su razbjesnela Šapovalova.
 
Pravilo o ograničenom vremenu za servis Nadal je kršio, iako je od uvođenja tog pravila najviše bio na udaru.
 
Odlazak u toalet mnogo duži od dozvoljenog, specifični trenuci za traženje medicinskih tajmauta, sve je to tolerisano Špancu u Melburnu.
 
"On je već uzeo dva medicinska tajm-auta, posle toga ode u toalet, mislim gdje je granica. Poštujem sve što je Nadal uradio, bio je veliki brejk posle četvrtog seta, baš zbog toga" rekao je Šapovalov posle meča.
 
Zanimljivo je i da se prvi favorit i najbolje rangirani teniser u odsustvu Đokovića, Danil Medvedev žalio na tretman u Australiji.
 
Rus bi u ovom trenutku bio favorit u duelu sa Nadalom, a kao zvanični šampion US Opena dobio je priliku da igra na Rod Lejver areni, glavnom terenu samo u meču sa domaćim igračem, Nikom Kirjosom.
 
Osim što je to čin nepoštovanja, predstavlja i lošije uslove u odnosu na druge ključne konkurente jer manji stadioni nose i neke otežavajuće okolnosti.
 
Ipak, Rafael Nadal, uprkos višemesečnom odsustvu, igra veoma dobro i zasluženo će igrati u polufinalu u kojem će u petak odmjeriti snage sa Mateom Beretinijem.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )