Foto: pixabay

BEČ - U Austriji će 1. novembra zaposleni moći da dođu na posao samo ako su vakcinisani, ako su preboljeli koronu ili su PCR testirani.

Novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg i ministar zdravlja Volfgang Mukštajn sazvali su konferenciju za novinare u sjedištu vlade u Beču na kojoj su nakon dogovora sa vođama devet austrijskih pokrajina predstavili novo pooštrenje mjera zaštite od virusa korona, koje se odnosi, kako su istakli, samo na nevakcinisane Austrijance.
 
"Dogovorili smo jednoglasno da u postojeći korona plan (sa tri nivoa) mjera zaštite od pandemije virusa korona uvedemo još dva dodatna nivoa", rekao je Šalenberg.
 
Šalenberg je rekao da pandemija još nije vidljiva u retrovizoru, iako raspolažu s dovoljno vakcina.
 
"Bez ikakve potrebe našli smo se četvrtom talasu nevakcinisanih", dodao je.
 
Austrijski kancelar posebno naglasio da se nove mjere i ograničenja "ne odnose na vakcinisane i one koji su preboljeli" nego samo na nevakcinisane osobe. Ponovo je uputio apel nevakcinsianima da se vakcinišu, jer moraju biti svjesni "velike odgovornosti" koju će imati ako se ne vakcinišu.
 
"Vakcinacija je jedini izlaz iz pandemije", poručio je neodlučnima.
 
Osvrnuvši se na ogroman porast broja novozaraženih posljednjih dana, dnevno čak preko 3.000, Šalenberg je rekao: "Nalazimo se u pandemiji spoticanja na nevakcinisane".
 
Pojedinosti novih mjera predstavio je ministar zdravstva Mukštajn.
 
Glavni parametar za prelazak iz jedne faze u drugu je opterećenje pacijenata koronarnih jedinica intenzivne njege. Austrija je trenutno na 1. stepenu sa 224 pacijenta na intenzivnoj nezi.
 
Drugi nivo biće uveden kada se jedinice intenzivne njege popune sa 300 pacijenata, a treći sa 400.
 
Sa novouvedenim četvrtim nivoom i 500 kreveta intenzivne njege, što znači opterećenje intenzivne njege od 25 odsto, sadašnje mjere se pooštravaju. U restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte, kao i hotele, a na manifestacije i u posjetu bolnicama i staračkim domovima mogu da idu samo oni koji su vakcinisani i oni koji su preležali zarazu virusom  korona. Na radno mjesto, pored vakcinisanih i onih koji su prebolovali koronu, mogu da dođu i PCR testirani.
 
Sa petim stepenom zaštitnih mjera i popunjenošću 600 postelja na intenzivnoj njezi, odnosno 30 odsto preopterećenosti kapaciteta jedinica intenzivne njege, stupa na snagu najstroži režim za nevakcinisane do sada.
 
Za nevakcinisane je uvedeno zaključavanje i oni će moći da izađu na ulicu samo u izuzetnim slučajevima, kada idu na posao, kupuju namirnice ili se brinu o bliskoj osobi.
 
Detalji odluke biće objavljeni u narednim danima, rekao je Mukštajn. On je još jednom apelovao na nevakcinisane građane da se sutra prijave za vakcinaciju i tako "zaštite sebe, svoje najmilije i sve ostale" od virusa korona.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )