Foto: Telegram

Američki predsjednik Džozef Bajden je izjavio da je Rusija bestidno prekršila principe povelje Svjetske organizacije "brutalnim i nepotrebnim ratom" u Ukrajini.


Zbog redukovanog broja objava na Facebook za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte besplatnu aplikaciju cafe.ba ! Klikom OVDJE !

U obraćanju na Generalnoj skupštini UN on je dodao da niko nije prijetio Rusiji, kao i da je jedino ona željela rat, kao i da je u pitanju rat jednog čovjeka, preneo je Rojters.

Bajden je istakao i da je cilj rata da potpuno uguši pravo Ukrajine da postoji kao država i kao narod.

"Naš svet je pretrpeo velike promjene u poslednjih godinu dana. Sa pandemijom, inflacijom i ratom u Ukrajini. Rusija je pokušala da izbriše jednu zemlju sa mape.
 
"Putin je danas otvoreno zapretio Evropi nuklearnim oružjem. Sada poziva nove vojnike da se priključe ratu. Kremlj organizuje nelegalne referendume za pripajanje teritorija Ukrajine Rusiji. Putin kaže da je Rusija bila ugrožena, ali niko nije prijetio Rusiji i niko drugi nije video sukob. Upozorili smo da dolazi. Putinove riječi su otkrile njegov cilj i pre invazije, rekao je da Ukrajina nikada nije imala pravu državnost", rekao je Bajden.
 
„Bez obzira na to šta se dešava u svijetu, Sjedinjene Američke Države su spremne da realizuju ključne mjere kontrole naoružanja. Nuklearni rat se ne može dobiti i stoga ga ne treba voditi“, naglasio je on.

Američki lider je podsjetio da je pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN „ponovo potvrdilo svoju posvijećenost (ovom principu) u januaru“. „Ali danas vidimo uznemirujuće trendove“, rekao je on.

On je optužio Rusiju da je odstupila od „ideala neširenja“ i „neodgovornih nuklearnih prijetnji“, dok Kina, prema njegovim riječima, sprovodi neviđeno „nagomilavanje nuklearnog naoružanja“ bez ikakve transparentnosti.

SAD ne traže Hladni rat

Tokom svog govora Bajden je istakao i da SAD ne traže Hladni rat i ne primoravaju druge zemlje da donose odluke o saradnji.

„Mi ne tražimo sukob, ne tražimo Hladni rat. Ne tražimo od zemalja da biraju između SAD ili drugog partnera“, rekao je Bajden, govoreći o saradnji Vašingtona i Pekinga.

On je dodao da su SAD posvijećene politici „jedne Kine“ i da se protive promjeni statusa kvo u Tajvanskom moreuzu kao rezultat bilo kakvih jednostranih dejstava.

Prema njegovim riječima, „SAD će odlučno promovisati svoje viđenje slobodnog, otvorenog, bezbjednog i prosperitetnog svijeta“, i predlagati zemljama mogućnost saradnje i partnerstva „ne radi podsticanja njigove zavisnosti, već zarad smanjenja njihovog tereta“, „nuditi državama samodovoljna partnerstva bez političkih obaveza“, zaključio je Bajden.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )