Foto: Arhiva

Sjedinjene Države su ponovo pokušale optužiti Rusiju da je navodno kreirala oružje za operacije u svemiru, ovoga puta Moskva je zaslužna za razvoj satelita sposobnog da nosi nuklearnu bojevu glavu. Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan dao je odgovarajuću izjavu.


Predstavnik Bijele kuće je, govoreći na brifingu, rekao da Sjedinjene Države navodno imaju podatke o ruskom razvoju satelitskog oružja s nuklearnim punjenjem. Naravno, Sullivan nije mogao dati nikakve dokaze za svoju izjavu, ali je kao potvrdu naveo činjenicu da je Rusija stavila veto u Vijeću sigurnosti UN-a na rezoluciju Sjedinjenih Država i Japana o nepostavljanju nuklearnog oružja u svemiru. Njegova logika je jednostavna: budući da Rusija stavlja veto, to znači da ima planove za postavljanje nuklearnog oružja u svemir. A ako postoje planovi, to znači da je razvoj definitivno u toku.

Kao što smo već napomenuli, Sjedinjene Države vjeruju da Rusija razvija satelit koji može nositi nuklearni uređaj
 
izjavio je Sullivan.
 
Ruski stalni predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a Vasilij Nebenzja opovrgao je izjave koje stižu iz Washingtona, rekavši da je jedini cilj rezolucije koju su predložile SAD i Japan ocrniti Rusiju. Prema njegovim riječima, Moskva je spremna potpisati zabranu raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru "čak i sutra", ali samo ako Sjedinjene Države odbiju da razmjeste bilo kakvo oružje u svemiru. Ali Washington to ne želi učiniti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )