Foto: Screenshot/heute.at

Austrijske vlasti podigle su optužnicu protiv 10 mladih osoba za koje se vjeruje da su pripadali radikalnom miljeu, a kao prvoosumnjičeni navodi se 17-godišnjak iz Bosne i Hercegovine.

Naime, riječ je o tinejdžerskoj bandi koja se bavila ucjenama, zelenašenjem, a bili su “strah i trepet” u bečkoj kvartu Meidlingu.
 
Osumnjičeni si su navodno molotovljevim koktelima, kalašnjikovima, noževima i mačetama izazivali strah i ucjenjivali lokalne trgovace. Osim što su opljačkali i zapalili indijsku trgovinu mobilnih telefona, mladići su navodno napravili čak i bombu, piše Heute.
 
Međutim, pljačkanje i zelenašnje nije bila njihova jedina aktivnost. Sve je više indicija o islamističkoj pozadini osumnjičenih, čija se imena spominju u opsežnoj optužnici koja je podignuta.
 
Kao glavno okupljalište ove mlade bande navode se prostorije džamije u Meidlingu. Tokom saslušanja neki od maloljetnika su rekli da je njihova grupa slijedila islamističku ideologiju, te da su trojica osumnjičenih navodno su bili simpatizeri Islamske države (IS).
 
Kao prvoosumnjičeni u optužnici se navodi 17-godišnji bh. državljanin, koji je već postao zapažen kroz kontakte s osobama iz radikalnog islamističkog miljea. Za jednog maloljetnika se takođe navodi da je pisao “tekstove koji veličaju nasilje”.
 
Sud u Beču takođe sumnja na “moguću vjersko-islamističku radikalizaciju” kod trojice osumnjičenih. Kao dokaz za to navodi se da su se dvojica dječaka fotografisala sa oružjem ispred zastave IS-a, a na zaplijenjenim mobilnim telefonima otkriven je niz slika i video klipova terorističke organizacije Islamska država.
 
Ukupno deset osumnjičenih, dobi od 14 do 21 godine tereti se za krivična djela osnivanja zločinačke organizacije, krađe, teškog podmetanja požara, teške tjelesne povrede, oštećenja tuđe stvari, teška razbojništva i teške iznude te brojnih povreda Zakona o oružju.
 
Zaprijećena kazna je od jedne do 15 godina zatvora.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )