Foto: Nezavisne

Dženson Baton kaže da je potez Maksa Ferstapena da prestigne dva Mercedesa bio izuzetno hrabar, a vjeruje da može biti odlučujući u borbi za titulu u sezoni 2021. godine.

Svjetski prvak iz 2009. je pohvalio performanse Maksa Ferstapena na Velikoj nagradi Meksika, posebno njegov start, koji je opisao kao vrlo hrabar potez.
 
"Bio je to vrlo hrabar potez (preteći) sa vanjske strane oba Mercedesa. Bio je to dobar potez, a mogao bi da bude odlučujući za prvenstvo", kaže Baton.
 
"Dobro je shvatio tačku kočenja, znao je gdje to učiniti, kočio je tamo cijeli vikend. Imao je samopouzdanja kasno kočiti i znao je da ga neće udariti straga, ostavljajući Luisu malo prostora", dodao je.
 
Ferstapen je uspio prestići oba Mercedesa pri prvom kočenju (ulazu u prvi zavoj), a nakon toga pokazao sjajan tempo utrke koji je bio dovoljno dobar da pređe ciljnu liniju i ostavi svog najvećeg konkurenta za više od 15 sekundi.
 
"Uvijek je bilo trenutaka tokom drugih utrka kada biste vidjeli Luisa i Maksa u istoj poziciji, dok je u Meksiku Maks vozio svoju utrku. To su bile sjajne performanse od njega i Red Bulla", pojašnjava on.
 
Druga uzastopna pobjeda Maksa Ferstapena konsoliduje vozača Red Bulla kao lidera u prvenstvu, budući da sada ima prednost od 19 bodova nad Luisom Hamiltonom. No, Batton uvjerava da Mercedes ne odustaje.
 
"Nije gotovo za Mercedes, a povratak ekipe će biti snažan", uvjerava on.
 
"Luis i Mercedes su završili drugi, tako da to nije bio užasan vikend. Očigledno, performanse nisu bile tu, ali situacija se lako mogla promijeniti, kao što smo vidjeli od subote do nedjelje, pa čak i između kvalifikacionih sesija", zaključio je Baton.

(F1RacingBIH)
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )