Foto: Telegram

Dvadeset treći dan rata u Ukrajini, sukobi u Mariupolju ulaze u završnu fazu! Izbjeglica sve više dok političari "pregovaraju"! RAT UŽIVO pratite i dalje na CAFE.BA

GRADONAČELNIK Mariupolja Vadim Bojčenko za BBC je potvrdio kako se borbe ukrajinskih i ruskih snaga sada odvijaju gotovo u centru grada. Time je potvrdio ranije ruske izvještaje. "Sukobi su danas bilo vrlo intenzivni. Nastavljaju se bitke tenkovima i mitraljezima", rekao je Bojčenko pa dodao: "Svi se kriju u bunkerima."
 

Prema riječima gradonačelnika, više od 80 posto stambenih zgrada uništeno je ili oštećeno, od čega se 30 posto neće moći obnoviti. "Centra grada više nema. Ne postoji ni mali komad zemlje na kojemu nema znakova rata", rekao je.
 
Dodao je kako se akcija spašavanja ljudi iz bombardovanog pozorišta nastavlja. Procjenu o žrtvama nije mogao dati, zaključuje BBC.

Uništen trgovački centar u Mariupolju

Na društvenim mrežama objavljene su snimke na kojima se vidi potpuno uništen trgovački centar u Mariupolju.
 
Krhotine posvuda i razbijeni prozori vide se na snimci za koju Sky News kaže da je autentična.
 
Mariupolj je najteže pogođeno područje Ukrajine, grad je suočen s konstantnim granatiranjem. Ukrajinske vlasti kažu da je oko 90% zgrada u gradu oštećeno ili uništeno.

"Pad Mariupolja mogao bi biti neizbježan"

Iz američkog Instituta za proučavanje rata procjenjuju kako će Mariupolj vjerovatno pasti toekom idućih tjedana. Iako ruske snage nisu napravile veći teritorijalni napredak, Institut u svom zaključku kaže da bi potpuno uništenje Mariupolja i pojačano gađanje njegovih stambenih područja moglo dovesti do kapitulacije i konačnog pada.
 


Mnogo poginulih i ranjenih padobranaca Oružanih snaga Ukrajine

Švedski mediji objavljuju snimak raščišćavanja ruševina nakon raketnog napada na bazu 79. specijalizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Nikolajevu. Prema pisanju medija, poginulo je na desetine vojnika, a mnogi su ranjeni. Mnogi se vode kao nestali pod ruševinama.




Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )