Foto: Facebook

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nagrađivanjem članova takozvanog "Antidejton pokreta" zlatnicima Grada Sarajeva izazvala je burne reakcije s obzirom da je "Antidejton pokret" poznat kao ekstreman i čiji se rad zasniva na antiustavnom djelovanju, a sam njihov lider Nihad Aličković poznat je po širenju netrpeljivosti prema Srbima i Repubici Srpskoj.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić smatra da je Benjamina Karić, prijemom i uručivanjem zlatnika Grada Sarajeva za predstavnike takozvanog "Antidejton pokreta", dokazala dugogodišnje tvrdnje Republike Srpske da bošnjački politički predstavnici podržavaju antidejtonsko i antiustavno djelovanje u BiH.
 
"Iako je u suštini politički nebitna ličnost koja, nažalost, obavlja bitnu reprezentativnu poziciju, ovo nije nešto preko čega treba preći jer nosi određenu simboliku koja sigurno ne prija nikome normalnom u BiH. U svakoj normalnoj zemlji, što BiH odavno nije, ovakav potez bio bi okarakterisan kao ozbiljno antiustavno djelovanje", rekao je Ćosić Srni.
 
On je napomenuo da su takozvani "Antidejton pokret" i njegov nazovi lider Nihad Aličković u javnosti Republike Srpske i BiH odavno prepoznati kao esktremisti čiji se rad zasniva na antiustavnom djelovanju i širenju netrpeljivosti prema Srbima i Republici Srpskoj.
 
O nagrađivanju Aličkovića i drugih članova pokreta, ali i usvajanja zaključka o obilježavanju Dana bijelih traka 31. maja postavljanjem velikog bijelog čaršafa preko Vijećnice reagovao je i Edin Ramulić, Prijedorčanin i dio inicijative "Jer me se tiče" koja godinama organizuje obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru.
 
"Mi smo i ranije reagovali kada su oni miješaju i prljaju Dan bijelih traka tako što organizuju svoje militarističke projekte. Oni su prepoznati kao ekstremistička organizacija i oni to zaista i jesu. Oni zapravo nisu ni organizacija, nisu nigdje registrovani, dakle djeluju ilegalno", kazao je Ramulić, prenosi Kliks.
 
Istakao je da su i članovi "Jer me se tiče" meta brojnih prijetnji, uvreda i psovki od članova „Antidejton pokreta“.
 
Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva nakon što je organizovala prijem i zlatnicima Grada Sarajeva nagradila članove "Atnidejton pokreta", rekla je da nagrada i priznanja nisu dodijeljena pokretu već pojedinicima kao znak zahvalnosti za različite aktivnosti. 
 
Podsjećanja radi, Karićeva je nedavno ugostila Sadika, Menkovića, Midhata Hajdarevića i Nihada Aličkovića koji su članovi "Antidejton pokreta", koji inače nije registrovan. Sam Aličković u javnosti je poznat kao neko ko ima poprilično ekstremne stavove i čiji se rad u suštini zasniva na antiustavnom djelovanju.
 
Razlog za pozivanje Aličkovića i uručenje nagrade je pomoć Turskoj nakon zemljotresa. 
 
"Ja sam gradonačelnica svih građana, bez obzira na bilo kakve politike ili politička uvjerenja. Organizirala sam prijeme i zahvalila se i drugim organizacijama koji su pomagali Turskoj i Siriji: Udruženju Pomozi.ba, zlatike su dobili i svi članovi GSS-a koji su bili na terenu, njih preko stotinu", napisala je Karićeva na društvenim mrežama. 
 
Ona je istakla da je simbolično nagradila humanost, ističući da se nada će govor mržnje ili bilo kakva druga nečasna djela sankcionisati nadležni organi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )