Foto: cafe.ba

Poljoprivredni proizvođači iz BiH traže hitnu zaštitu domaće proizvodnje.Nadležnima su dali rok od 10 dana da ispune njihove zahtjeve: uvođenje carina i prelevmana na sve proizvode koji se uvoze u BiH .U suprotnom će protestima i blokadom granica zatražiti svoja prava

 Poljoprivredna proizvodnja je na rubu egzistencije.Proizvošači iz BiH sastalki su se danas u Bijeljini kako bi usaglasili zahtjeve i uputili ih ka Vijeću ministara BiH. Zahtijevaju od nadležnih da preduzmu hitne mjere zaštite domaće proizvodnje

Zbog nekontrolisanog uvoza sa jedne i smanjene kupovne moći uzrokovane pandemijom korona virusa , sa druge strane- došlo je do pojave tržišnih viškova. Uvozna roba preplavila je domaće tržište ,a bh farmeri ostali na gubitku.

U ovom trenutku 15 miliona litara mlijeka u BiH predstavlja višak. Ista situacija i na bh farmama .Oko 20 000 tona goveđeg mesa nema svoje mjesto na tržištu .

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice Savo Bakajlić, potvrdio je za Cafe.ba da samo u Semberiji u ovom trenutku više od 500 goveda čeka na otkup.A taj broj se svakodnevno povećava,jer nove količine pristižu. " Robne rezerve ne funkcionišu"-kaže Juro Kopačević, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Žito"iz Odžaka. -"Da funkcionišu one bi nivelisale razliku u cijenama i spremile naše proizvode za slučaj nestašice. Svjedoci smo korone i da ova zemlja nije imala 7 dana kruha za sebe.Srbija je zatvorila granice pri izvozu pšenice i za 7 dana pojavila se kod nas nestašica brašna,tako da je cijena jedne vrećice skočila i do 100 KM" kaže Kopačević.Potrebno je, dodaje , da ministarstvo spoljne trgovine što hitnije reaguje kako do toga ne bi došlo.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH Nedžad Bićo kaže da su svi bh proizvođači jedinstveni u odluci da ukoliko nadležni ne reaguju, sami -kažu-preuzmu stvar u svoje ruke ." Tražimo u roku od 10 dana da se to rješava i da u roku od 10 dana nas prime i da vidimo šta zajednički možemo uraditi.Ne riješi li se ništa po tom pitanju,ići će blokade granica i mi ćemo zaustavljati taj uvoz ",kaže Bićo.

Branko Mastilo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske, kaže da ni u povrtlarstvu situacija nije bolja. Povrtlari su ove godine bili prepušteni sami sebi. Republičkom ministarstvu su se ,zbog problema plasmana obratili još u avgustu,kada im je obećano 2 miliona maraka pomoći.-No taj novac otišao je,kaže Mastilo , u ruke prerađivača i otkupljivača ,koji uprkos toj podsticajnoj mjeri nisu ,navodi on, riješili problem plasmana voća i povrća. Uz sve to, dodaje , mala potražnja, zatvaranje restorana i otežan rad drugih subjekata koji su bili kupci, doveli su proizvođače do bezizlazne situacije.-" Kupus ostaje na njivama, krompir mnogi neće da vade jer znaju da ga neće prodati, i zato se nadamo što skorijem sastanku sa predstavnicima vlasti i donošenju konkretnog plana, kako bismo sačuvali poljoprivrednu proizvodnju – naveo je Mastilo.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )