Foto: Tanjug

U akciji pripadnika Bezbjednosno-informativne agencije i nadležnog javnog tužilaštva razbijena je još jedna špijunska mreža u Srbiji i uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su izvršile krivično djelo špijunaža.

Kako saznajemo, BIA je otkrila predstavništvo jedne inostrane organizacije koja je obavještajno i subverzivno djelovala u našoj zemlji sprovodeći klasičnu špijunsku aktivnost. Svi uhapšeni su državljani Srbije. 
 
Dvoje uhapšenih je zaposleno u srpskoj kancelariji inostrane organizacije i kontinuirano su se bavili prikupljanjem informacija obavještajnog karaktera, od kojih pojedine imaju status povjerljivosti i tajnosti. Informacije koje su prikupljali ticale su se rada i funkcionisanja državnih organa i institucija i pojedinih javnih preduzeća, ali i resursa iz sistema nacionalne odbrane Srbije, naročito vojnih službi bezbjednosti. Kako saznajemo, poseban segment njihovog interesovanja bili su i pojedini državni rukovodioci, ali i građani i privredna društva.
 
Drugo dvoje uhapšenih, koji su radili u korist ove organizacije, zaposleni su u državnim organima Republike Srbije. Oni su, po direktnom nalogu i instrukcijama drugo dvoje procesuiranih iz inostrane organizacije, svjesno i sa umišljajem prikupljali tajne i povjerljive službene podatke kojima su raspolagali, a koji su pod posebnom pravnom i informatičkom zaštitom, i dostavljali ih svojim nalogodavcima. Komunikaciju i razmjenu informacija su obavljali preko zaštićenih/kriptovanih veza, a za dostavljene podatke ostvarivali su protivpravnu materijalnu korist. Isplate su se vršile isključivo u gotovom novcu.
 
Prilikom pretresa objekata koje su koristili pripadnici ove špijunske mreže nađena je specijalna tehnička oprema koju su osumnjičeni koristili u svom agenturnom djelovanju i koja je, u skladu sa zakonom, izuzeta na dalju analizu i vještačenje.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )