Foto: Ustupljena fotografija

Služba za poslove sa strancima BiH je, u skladu sa Sporazumom o readmisiji između BiH i Pakistana, prva u regionu prisilno udaljila prvu grupu državljana Pakistana, koji su nezakonito boravili u BiH.

Saopšteno je to iz Službe, odakle dodaju da su ova lica bila smještena pod nadzor u Imigracioni centar Službe.
 
"Prisilno udaljenje realizovano je komercijalnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, uz pratnju službenika obezbjeđenja i pratnje Službe za poslove sa strancima do Islamabada, gdje su predati nadležnim organima Pakistana", naveli su iz Službe.
 
Služba za poslove sa strancima je, dodaje se, implementacijom Sporazuma o readmisiji još jednom potvrdila spremnost i opredjeljenost za što efikasnije upravljanje migracijskim procesima u BiH.
 
"Provođenjem ovog postupka napravljen je značajan iskorak na Zapadnom Balkanu, čime je BiH postala prva zemlja u regionu koja je realizovala prisilno udaljenje državljana Pakistana uz pratnju do matične zemlje", ističe se u saopštenju.
 
Prisilnom udaljenju, dodaje se, prethodili su kompleksni procesi.
 
"U narednom periodu će se intenzivirati saradnja sa vlastima Pakistana, u cilju implementacije Sporazuma o readmisiji i udaljenju državljana Pakistana u matičnu zemlju", naglašeno je u saopštenju.
 
Iz Ministarstva bezbjednosti BiH takođe su naveli da je BiH prva u regionu, odnosno na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti, počela sa deportacijama državljana Pakistana koji nezakonito borave u BiH.
 
Podsjećaju da su Sporazum u novembru 2020. godine potpisali ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Pakistana Ijaz Ahmed Shah.
 
"Nakon ove redmisije, koja će biti iskorištena i za provjeru efikasnosti procedura povratka, očekuje se da će uslijediti i povratci novih grupa ilegalnih migranata", naveli su iz Ministarstva bezbjednosti BiH.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )