Foto: GS

Usaglašavanje o pitanju reformi u BiH nikada ne ide olako, što se pokazuje i sada kada bi nadležni trebalo da na jedan dokument stave sve ono što će uraditi i realizovati kako bi dobili nešto više od milijardu evra koja su predviđena za domaće tržište iz Plana rasta za zapadni Balkan.

Nadležni u BiH pokušavali su i prethodnih dana da usaglase konačan plan reformi BiH za Plan rasta za zapadni Balkan, ali do dogovra nije došlo. Da postoje određeni problemi o pitanju usaglašavanja reformi priznaju i u Savjetu ministara, a ovaj put kočnicu u svemu prave evropske intitucije i njihovi predstavnici.
 
- Nismo saglasni sa određenim ambicioznim stavovima Evropske unije pri izradi mape rasta na zajedničkom nivou koju bi trebalo da definišemo uz punu vidljivost Srpske i FBiH. Ti stavovi EU nisu u skladu sa Ustavom i dejtonskom strukturom BiH - rekao je “Glasu Srpske” zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Staša Košarac.
 
Naglašava da određena pitanja, koja su u ustavnoj nadležnosti Srpske i FBiH, ne mogu biti prenesena na zajednički nivo pod plaštom ambicioznosti prema EU.
 
- Takođe, pitanja koja nisu usaglašena u BiH i koja nisu dio programa rada Savjeta ministara BiH i ministarstava ne mogu biti stavljena u fokus ambicija EU. Recimo, zakon o gasu na nivou BiH ili ukidanje entitetskog glasanja - to su stvari na koje Srpska nikada neće dati saglasnost. Nama je to neprihvatljivo, jer je protivustavno i antidejtonski - poručio je Košarac.
 
Naglašava da je njihov doprinos izradi mape rasta neupitan, kao i opredjeljenje da zajedno sa institucijama FBiH i zajedničkog nivoa rade na ispunjavanju potrebnih uslova i korigovanju određenih pitanja, sve uz poštovanje Ustava i Dejtona.    
 
- Činjenica je i da je dosadašnja praksa pokazala da su određene šanse koje nudi EU u pravilu bile uslovljene dodatnim zahvatima kroz sistem reformi. Stoga sam oprezan i sa najavom da će EU izdvojiti šest milijardi evra za zapadni Balkan, od kojih će za BiH navodno biti izdvojena milijarda - skeptičan je Košarac.
 
Nada se da će u narednom periodu, poštujući rokove koje je EU postavila, izaći sa rješenjima koja su rezultat unutrašnjeg dogovora dva entiteta i predstavnika tri konstitutivna naroda, bez miješanja stranaca.
 
U organizaciji predstavnika EU početkom ove sedmice u Sarajevu je održan sastanak predsjedavajuće Savjeta ministara BiH Borjane Krišto, ministara na nivou BiH, premijera entiteta i drugih predstavnika institucija u BiH s predstavnicima Evropske unije. Na sastanku je, kako je samo kratko poručeno, bilo riječi o usaglašavanju plana reformi BiH i dalje reforme na evropskom putu.
 
Plan za zapadni Balkan ukupno je vrijedan šest milijardi evra za period 2024-2027. godine, a BiH će, kako je ranije poručeno iz EU, povući nešto više od milijardu evra ako realizuje zacrtane reforme.
 
Rok probijen
 
Portparol Delegacije Evropske unije u BiH Ferdinand Kening rekao je ranije “Glasu” da će se od šest milijardi evra koje je EU namijenila za zemlje zapadnog Balkana u BiH sliti 1,08 milijardi, ali samo ako vlasti realizuju zacrtane reforme.
 
- Ako to ne urade, novac koji je namijenjen domaćem tržištu biće preusmjeren ka drugim državama koje budu savladale sve ono što je pred njih postavljeno - poručio je Kening.
 
Naglasio je i da su domaće vlasti u BiH aktivno uključene u finalizaciju reformske agende uz podršku Evropske unije, ali i da je ciljni datum za finalizaciju tih reformi kraj marta 2024. godine.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )