Foto: MAGIC CUBES/YOUTUBE/SCREENSHOT

Biljke u prostorijama gdje najčešće boravimo, ne samo da su lijepe za gledati, već dolaze sa velikim zdravstvenim prednostima.

Postoji nekoliko studija koje su se pozabavile ovim temama i dale veoma zanimljiva i nova gledišta na biljke, koje viđate u zatvorenim prostorijama.
 
Poznato je da biljke pročišćuju vazduh koji dišemo, ali  pored toga, postoje dodatni benefiti.
 
Jedna studija iz 2015. godine došla je do zaključka da biljke mogu da nas riješe stresa. Biljke u vašoj blizini pomažu u suzbijanju aktivnosti simpatičkog nervnog sistema i dijastolnog krvnog pritiska. To se najviše moglo vidjeti na primjeru kada su ispitivali ljude koji rade na kompjuterima. Pored njih stajale su biljke, za koje su potvrdili da su znatno opušteniji, piše Telegraf.
 
Prave biljke mogu izoštriti vašu koncentraciju
Nažalost, plastične biljke vam neće pomoći da položite ispite. U jednoj manjoj studiji koja je uključivala 23 učesnika, istraživači su stavili studente u učionicu sa lažnom biljkom, pravom, fotografijom biljke i bez biljke.

Skeniranje mozga učesnika pokazalo je da su učenici koji su učili sa pravim, živim biljkama u učionici bili pažljiviji i sposobniji da se koncentrišu od učenika u drugim grupama.
 
Brži oporavak
Mogućnost da gledate biljke i cvijeće može ubrzati vaš oporavak od bolesti, povrede ili operacije.

Pregled istraživanja iz 2002. godine otkrio je da je ljudima koji su se oporavljali od nekoliko vrsta operacija potrebno manje lijekova protiv bolova i da su imali kraći boravak u bolnici od ljudi koji nisu gledali u zelenilo tokom perioda oporavka.
 
Važno je napomenuti da se većina istraživanja fokusira na biljke i prirodne pejzaže u bolničkim okruženjima, a ne kod kuće, prenosi “Healthline.com”.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )