Foto: srpskainfo.com

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da postavljanje novog visokog predstavnika za BiH nije urađeno na dovoljno transparentan način, ali da Srbija očekuje da bilo koje međunarodno prisustvo u BiH mora da poštuje Dejtonski sporazum.

Da ne ulazimo sada u to da li uopšte više treba da postoji ta funkcija ili ne, postojale su različite inicijative tim povodom, ali sigurno je da nije na dovoljno transparentan način urađeno sve ono što se desilo – rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija očekuje da bilo koje međunarodno prisustvo u BiH mora da poštuje ravnopravnost sva tri naroda i oba entiteta u BiH.

– Srbija će čvrsto stajati iza toga, kao što stoji iza teritorijalnog integriteta BiH, isto tako stojimo veoma čvrsto iza opstanka Republike Srpske kao entiteta i opstanka principa ravnopravnosti srpskog naroda i svih drugih naroda u BiH – rekao je Dačić za “Sputnjik”.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine i spekulacija da Amerikanci žele da dobiju svog posrednika, Dačić smatra da će Rusija i Kina kao stalne članice Savjeta bezbjednosti na kraju morati da se uključe u rješavanje kosovskog pitanja.

– Jedna konstanta će sigurno ostati, a to je da će se i dalje vršiti pritisak na Srbiju da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova kroz tu formulaciju tzv. međusobnog priznanja, što je za nas apsolutno neprihvatljivo – naveo je Dačić.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )