Foto: Nezavisne

Stravične prijetnje, poput "Treba puške i pobiti gamad" te "Ubij krmad", nanizale su se u komentarima ispod video-snimka objavljenog na Facebooku, na kojem su prikazani momenti nakon što je dobojska policija zaustavila vozilo u kojem je bio i bivši pripadnik Islamske države.

Sve se to dešavalo 9. januara, kada je više automobila uočeno na području Doboja, a krenuli su ni manje ni više nego u Banjaluku, gdje je tog dana održavan niz manifestacija, uključujući i svečani defile povodom Dana Republike.
 
"Doći će nas deset hiljada ako samo ikome zafali dlaka s glave", navedeno je u jednom od šokantnih komentara ispod snimka na kojem je prikazan zaustavljeni automobil u Doboju, a pored njega i nekoliko policijskih vozila. Čuje se i autor tog snimka, koji tvrdi da su u pitanju članovi bosanske narodne stranke Vjera, narod, država, te da su zaustavljeni bez ikakvog objašnjenja. Međutim, ispostaviće se da je razlog postojao.
 
"U Doboju je kontrolisan mercedes, kojim je upravljao Muradif M. iz Zvornika. Sa njim su bili Asim F. iz Kalesije, Fatih Hasanović iz Zvornika i Šeherzada I.  iz Tuzle. Sva tri muškarca su bila interesantna za službu i poslove bezbjednosti", ističu izvori "Nezavisnih novina", te dodaju da su neki od ovih muškaraca izgledom asocirali na vehabije. Provjerama je, dodaju naši izvori, utvrđeno da su Hasanović i Asim F. evidentirani u službenim evidencijama MUP-a u vezi s terorizmom i ekstremizmom. 
 
"Štaviše, Fatih Hasanović je povratnik sa sirijskog ratišta, za šta je presuđen pred Sudom BiH", rekli su izvori "Nezavisnih novina".
 
Mercedes u kojem je bio Hasanović zaustavljen na ulazu iz Doboj, iz pravca Tuzle, a nakon što je tom vozilu policija pokazala znak "stop", na istom mjestu se zaustavilo još šest automobila, koja su nakon kraćeg vremena nastavila dalje. Policija je potom nastavila pojačan nadzor, te na parkingu jedne benzinske pumpe prekontrolisala BMW, koji je tu prethodno parkirao Eldar B. iz Zenice, s kojim je bio njegov sugrađanin Ensar H., a obojica su bili bezbjednosno interesantni.
 
"U prtljažniku vozila je pronađeno i oduzeto 30 bijelih zastava s plavim grbom s ljiljanima", ističu izvori "Nezavisnih novina".
 
Neki od ovih muškaraca su pozvani u policijsku stanicu te je s njima obavljen razgovor, ali niko nije uhapšen, a oni su potom nastavili dalje putovanje. Kasnije je objavljeno još nekoliko snimaka, uključujući i jedan iz vozila nadomak Banjaluke, gdje autor navodi da su krenuli ka Ferhadiji da obave namaz. I to baš na  9. januar.
 
"Imamo poruku za sve Bošnjake, a i za bosanskog pravoslavca Milorada Dodika, koji je dolazio u Sarajevu i pjevao u Predsjedništvu 'Nema te više, Alija'. Poruka njemu za 9. januar je 'Bosnom behar probeharao...'", navodi taj bradati muškarac.
 
Nekoliko snimaka potom je objavljeno i ispred Ferhadije u Banjaluci, a u jednom od njih autor je naveo da je Banjaluka "stari bosanski lijepi grad".
 
Oglasio se na Facebooku i politički pokret Vjera, narod, država, te su napomenuli da će radi ovoga, kao i radi neovlaštenog objavljivanja ličnih podataka na internetu, podnijeti više krivičnih prijava protiv PU Doboj, kao i protiv nekih portala iz RS.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )