Foto: Twitter

U Parlamentu Velike Britanije se danas, 2. maja, vodila rasprava o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Najznačanije poruke s ove rasprave poslali su nezavisni zastupnik i bivši komandant snaga UN-a Bob Stewart, te predsjedavajuća Komiteta za vanjsku politiku britanskog parlamenta Alicia Kearns.
 
Stewart je naveo da bi britanske trupe bile najbolje rješenje za očuvanje mira u regiji jugoistočne Europe, dok je Kearns upozorila da bi na Balkanu moglo doći do stvaranja treće zone konflikta, nakon Ukrajine i Pojasa Gaze.
 
"Treba razmotriti izgradnju nove sigurnosne alijanse između SAD-a, Velike Britanije i drugih voljnih članica NATO-a s Kosovom, jer bi to pomoglo u ublažavanju trenutnih sigurnosnih briga koje vidimo. Kao minimum, Velika Britanija treba poslati NATO-ovu mirovnu snagu u strateški važan Brčko distrikt", navela je Kearns u dijelu svog izlaganja.
 
Zastupnik Stewart se složio, te istakao da bi Velika Britanija mogla tu odigrati ključnu ulogu.
 
"Britanski bataljon pozicioniran u Bosni bi poslao vrlo, vrlo snažan signal. I, iskreno, britanski bataljon je vjerojatno najbolji bataljon za slanje u takvu mirovnu situaciju", rekao je bivši komandant UN-ovih snaga.
 
Kearns je bila saglasna sa stavovima Stewarta i navela primjer Kosova.
 
"Vidjeli smo da, kada su britanske trupe nedavno ušle u Kosovo prošlog septembra, je došlo do oživljavanja stvarne isporuke mandata.
 
Stewart je potpuno u pravu kada kaže da će britanske trupe napraviti temeljnu razliku, i činjenica da nam Dejtonski sporazum eksplicitno daje dozvolu da stvorimo novu sigurnosnu snagu znači da bismo trebali aktivno raspravljati o tome", dodala je Kearns.
 
Stewart je još dodao kako Velika Britanija mora uraditi sve da se osigura mir i stabilnost u regiji Balkana.
 
"To smo uradili na mnogim političkim, društvenim, ekonomskim nivoima, i obavili smo dosta ekonomskog rada u Bosni, i naravno, vojnog. Stvarno vjerujem da će naši napori biti vrijedni.
 
Spasili smo mnoge živote. Ništa nije važnije za nas u našim životima nego spasiti nečiji život.
 
I moramo nastaviti to raditi, moramo učiniti sve što možemo da pomognemo bošnjačkom, srpskom i hrvatskom narodu Bosne - većini njih, sve što žele je dostojan život, život kakav imamo sreće da imamo", istakao je bivši član Konzervativne partije u Velikoj Britaniji.
 
Raspravi se pridužio i zastupnik David Rutley, koji je naveo da trenutno ne postoje planovi o povećanju angažmana ove države u BiH.
 
"Trenutno nemamo planove da doprinesemo U4 (centar za borbu protiv korupcije putem interneta) ili da se trenutno ponovno pridružimo, ali prepoznajemo da je to od vitalnog značaja za sigurnost Bosne i Hercegovine, i marljivo radimo na podršci tome.
 
NATO podržava međunarodne snage u BiH u skladu s dogovorom Berlin Plus, a Velika Britanija i dalje snažno podržava oružane snage Bosne i Hercegovine.
 
Vlada konstantno preispituje svoj pristup sankcijama, i razmotrit će ciljanje onih koji pokušavaju narušiti situaciju", rekao je Rutley.
 
Diskusije o situaciji u Bosni i Hercegovini dolaze u trenutku kada je, zbog secesionističkih najava predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, sigurnosno stanje u našoj zemlji u fokusu. Podsjetimo, zbog sigurnosne situacije u BiH se, na zahtjev Rusije, održala i hitna sjednica u Vijeću sigurnosti UN-a.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )