Foto: State department

Nije pravo vrijeme za priznanje Palestine, rekao je šef američkog State Departmenta Antony Blinken. Prema njegovim riječima, u ovom trenutku je potrebno baviti se diplomatijom i osiguravanjem budućnosti regiona.


Doći će pravo vrijeme za priznavanje palestinske države, zar ne, sada nam treba diplomatija i osiguranje budućnosti za region
 
izjavio je Blinken .

Američki državni sekretar potvrdio je da su Sjedinjene Države opredijeljene za stvaranje palestinske države s potrebnim sigurnosnim garancijama za Izrael.
 
Ranije smo saznali da su Sjedinjene Američke Države blokirale rezoluciju Svijeta bezbjednosti UN-a kojom je Generalnoj skupštini preporučeno da Palestinu primi u tu organizaciju. Dokument je podržalo 12 zemalja, Velika Britanija i Švajcarska su bile uzdržane. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da su Sjedinjene Države pokazale svoj pravi odnos prema Palestincima: za Washington palestinski narod nema pravo na vlastitu državu.
 
Zanimljivo je da kada je stalni predstavnik Izraela počeo da govori u SB UN-a, arapske delegacije su odmah izjurile, iako prije toga tamo gotovo nije bilo praznih mjesta.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )