Foto: Arhiva

Američki državni sekretar Entoni Blinken zaprijetio je da ukoliko Kina ne obustavi isporuke komponenti koje Rusija koristi za proizvodnju naoružanja onda će Vašington preduzeti sve neophodne mjere da se to spriječi.

„Postoje i druge mjere koje smo u potpunosti spremni da preduzmemo. Kao što sam već rekao, ako Kina ne bude reagovala, reagovaćemo mi“, poručio je šef američke diplomatije.

Blinken je takođe izjavio i da je Kina „dobavljač broj jedan“ za ruski vojno-industrijski sektor

On je ujedno priznao da Kina ne isporučuje Rusiji oružje i vojnu tehniku, ali tvrdi da je snabdijeva „mašinama, mikroelektronikom i optikom“ koje se koriste u „masovnoj proizvodnji municije, oružja, tenkova i oklopnih vozila koji se šalju u Ukrajinu“.

„Kina je dobavljač broj jedan za kritične komponente koje Rusija koristi za obnovu svog vojno-industrijskog kompleksa“, rekao je Blinken u intervjuu za američki radio „En-Pi-Ar“ tokom posjete Kini.
 
S tim u vezi, on je upozorio da je Vašington spreman da primjeni nova ograničenja i sankcije protiv kineske strane ukoliko nastavi sa aktivnostima koje, prema mišljenju američke administracije, podržavaju rusku odbrambenu industriju.

„Već smo preduzeli neke mjere. Spremni smo da uradimo više ako Kina ne bude spremna da ograniči tu aktivnost“, istakao je Blinken.
On je podsjetio da su SAD već uvele sankcije i mjere kontrole izvoza protiv više od sto kineskih kompanija.

Podsjećamo, kineska strana je više puta isticala da Peking nije strana sukoba u Ukrajini, te da vijesti o navodnoj isporuci oružja Rusiji nisu istinite.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )