Foto: null

MOSKVA - Video-platforma "Jutjub" ograničila je pristup dokumentarnom filmu "Krim. Povratak kući", koji je objavljen na kanalu televizije "Rusija 24".

Prema riječima autora filma, prvog zamjenika generalnog direktora televizijske i radio kompanije VGTRK Andreja Kondrašova, to je povezano sa predstojećim obilježavanjem sedam godina od ujedinjenja Krima sa Rusijom.

Kada korisnik pokuša da pokrene video na "Jutjubu" pojavljuje se upozorenje da je "Jutjub zajednica identifikovala taj sadržaj kao neprikladan ili uvredljiv za određenu publiku".

Ukoliko korisnik potvrdi saglasnost, film se emituje.

Kako ističe Kondrašov, kompanija "Jutjub", prije uvođenja ograničenja, nije izdala upozorenje da će blokirati video.

"Nije po pravilima da nekoga upozoravaju ili naknadno objasne zašto su blokirali neki resurs ili nalog. Jutjub je tokom protekle godine blokirao 200 ruskih naloga bez ikakvog objašnjenja. Zato uopšte nisam začuđen što me niko nije upozorio ili obavijestio i uopšte se ne nadam nikakvim objašnjenjima", navodi Kondrašov.

On smatra da je sve povezano sa činjenicom da će uskoro biti obilježeno sedam godina od ponovnog ujedinjenja Rusije sa Krimom, a na taj datum i oko njega, po pravilu, bilježi se nagli porast pregleda tog filma.

Razlog je što pojedine obrazovne ustanove koriste film da objasne učenicima šta se dogodilo.

"Vjerovatno se nekome ne sviđa ta istina - onima koji do danas ujedinjenje Krima sa Rusijom nazivaju aneksijom", smatra Kondrašov.

Dokumentarni film "Krim. Povratak kući" prvi put je prikazan u martu 2015. godine.

On uključuje i dva intervjua ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je detaljno govorio o "krimskom proljeću".

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog poslije državnog prevrata u Kijevu.

Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja.

Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Međutim, prema Putinovim riječima, pitanje Krima je zatvoreno, podsjeća "Sputnjik".

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )